Split: Stiglo očitovanje sutkinje Domić

PRESJEDNIK Županijskog suda u Splitu Igor Benzon zaprimio je danas očitovanje predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić o izvješću o optužbama na njezin račun, koje je sastavilo tročlano Sudsko povjerenstvo, potvrđeno je na Županijskom sudu.

Sutkinja Domić smatra, kako navodi na kraju očitovanja, da je "izvješće Županijskog suda u Splitu u cijelosti neosnovano i neobjektivno, jer se ne temelji na pravilno utvrđenu činjeničnu stanju i objektivnim okolnostima".

Izvješće Povjerenstva drži neobjektivnim i neutemeljenim, kako stoji u očitovanju, posebno u dijelu što se odnosi na članak 33. Sudskog poslovnika, koji određuje godišnji raspored poslova.

Očitovanje je na splitski sud stiglo nekoliko minuta prije 15 sati, pred sam svršetak radnog vremena, a budući da sadrži 19 stranica i još 15 priloga, s raznim odlukama i sudskim dokumentima, sudac Benzon još nije stigao proučiti njegov sadržaj.

"Da spis pročitam i proučim, trebat će mi iduća dva dana", kazao je Benzon i dodao kako će moguću odluku o pokretanju stegovnog postupka donijeti tek nakon toga.

U očitovanju se sutkinja Domić opširno osvrće na većinu optužaba za nezakonito donesene presude u zemljišnoknjižnim postupcima te obrazlaže kadrovsku politiku supetarskog Općinskog suda, navodi statističke podatke, a objašnjava i razloge zbog kojih je vodila velik broj sudskih postupaka. Objasnila je kako je "uskakala" u pojedine predmete zbog premještaja, bolovanja, odsutnosti i prezauzetosti drugih sudaca.

Prije dva dana sutkinja Domić Županijskom je sudu dostavila prigovor i na izvješće Ministarstva pravosuđa, u kojem su navedene brojne nepravilnosti u radu supetarske sudske uprave. Podnijela je i zahtjev da se ponovi uvid u poslove sudske uprave, predloživši da to obavi Vrhovni sud.

O zahtjevu ministrice pravosuđa za razrješenjem predsjednice supetarskog Općinskog suda Ivane Domić s tog položaja Sudačko vijeće Županijskoga suda u Splitu svoje će mišljenje dati 6. prosinca.

Splitsko-dalmatinska Policijska uprava kazneno je prijavila predsjednicu Općinskog suda u Supetru potkraj rujna jer je, kako stoji u prijavi, donijela više nezakonitih presuda za uknjižbu vlasništva nad nekretninama na Braču, omogućivši tužiteljima da postanu vlasnicima zemljišta koje im ne pripada i uknjiže se kao vlasnici, pri čemu su pravi vlasnici oštećeni za višemilijunske novčane svote.

Povjerenstvo Županijskog suda u Splitu utvrdilo je brojne nepravilnosti u radu supetarskog suda, držeći za to odgovornom predsjednicu suda Ivanu Domić koja je vodila i 30-ak postupaka na dan.

Pročitajte više