Split: Svečano otvoren Tjedan knjige Mediterana

Tjedan knjige mediteranske tematike Knjiga Mediterana, u organizaciji splitskog Književnog kruga, svečano je otvoren večeras u palači Milesi, splitskom sjedištu Zavoda za znanstveni i umjetnički rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predsjednik Književnog kruga akademik Nenad Cambi u pozdravnom je govoru najavio vrlo bogat program koji, osim dvaju znanstvenih skupova posvećenih Petrarci i hrvatskoj kniževnosti, predviđa i promociju cijelog niza recentnih izdanja domaćih izdavača, uz sudjelovanje više od stotinu sudionika iz šest europskih zemalja.

Tijekom šest dana Tjedna knjige mediteranske tematike bit će predstavljeno više od 50 novih naslova hrvatskih nakladnika.

Joško Belamarić, ravnatelj Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture, na večerašnjoj je svečanosti u svojem eseju naslovljenom "Hrvatski Jadran - između mora i kontinenta" govorio o kulturnoj i povijesnoj baštini ovog dijela Hrvatske i utjecajima koji su na njegov razvoj imale druge mediteranske kulture, posebno susjednih zemalja, od rimskog doba do naših dana.

U sklopu "Knjige Mediterana", u prigodi 700 godina rođenja i 630 godina Petrarcine smrti, priređen je skup "Petrarca i petrarkizam u hrvatskoj književnosti" koji je s radom počeo već jutros, a prošloga je petka otvorena i istoimena izložba s više od 100 djela o Petrarci i njegovih djela izdanih od 15. stoljeća do danas.

Trodnevnom skupu odazvalo se čak 38 sudionika iz Hrvatske, Italije, Kanade, Mađarske, Njemačke i Španjolske, a čak ih deset dolazi iz Italije, što, po Cambijevim riječima, govori koliko je cijenjen hrvatski petrarkizam.

Drugi trodnevni skup je "Komparativna povijest hrvatske književnosti", koji se održava osmi put. U ovogodišnjem će se izdanju baviti hrvatskom književnošću tridesetih godina prošlog stoljeća. Na tom skupu sudjeluje 26 domaćih i inozemnih stručnjaka.

Idućih dana bit će obilježena i 400. obljetnica rođenja povjesničara Ivana Lučića Luciusa, a bit će predstavljen i Zbornik radova s međunarodnog znanstvenog skupa, održanog 2000. godine, "Toma Arhiđakon i njegovo doba", najavio je akademik Nenad Cambi.

Pokrovitelji su manifestacije premijer Ivo Sanader i Hrvatski odbor za UNESCO.

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više