Split: Svečanost u povodu Dana grada

Uoči 7. svibnja, Dana grada Splita i njegova zaštitnika sv. Dujma danas je održana svečana sjednica Gradskog vijeća, na kojoj je bio i predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Govoreći o povijesti grada, starog 1700 godina, predsjednik je, čestitajući blagdan vijećnicima i građanima Splita te dobitnicima nagrada HNK, rekao da je papa Ivan Pavao II. imao pravo kada je kazao da povijest u Splitu nije šutjela.

Split je uvijek njegovao hrvatsku nacionalnu svijest, a danas ima samo studenata koliko je početkom prošlog stoljeća imao stanovnika, rekao je predsjednik Mesić istaknuvši niz potencijala Splita s njegovim otocima i zaleđem. Izrazio je uvjerenost da Split može uspješno razvijati europske standarde što ne znači, kako je istaknuo, odustajanje od svog identiteta.

Svoj je govor predsjednik završio riječima kako "u ovo vrijeme, kada pregovaramo o ulasku u Europsku uniju, pregovarači moraju voditi posebno računa o dvjema stvarima - jedna je kako zaštititi naše nacionalne i državne interese i kako od Europe dobiti ono što je najbolje. Kada kažem kako zaštititi nacionalne i državne interese, onda moram reći samo ono što inače Dalmatinci govore 'ajme ptici koja se srami svog perja'" .

Svečanu sjednicu Gradskog vijeća otvorio je njegov predsjednik Josip Gotovac koji je također govorio o povijesti ovog grada.

Kada je predsjednik Mesić pozvan da dođe za govornicu, vijećnik Luka Podrug (HČSP) napustio je svečanu sjednicu Gradskog vijeća održanu u splitskom HNK.

Nakon sjednice novinari su Mesića pitali što misli o anonimnom prijetećem pismu adresiranom na Ured predsjednika i Vladu, te na tri medijske kuće, a on je kratko odgovorio da je to "glupost".

Nakon sjednice, također u nazočnosti predsjednika Mesića, obilježena je 112. godišnjica otvaranja kazališta u Splitu, a 6. svibnja se obilježava i kao Dan splitskog kazališta.

O povijesti splitskog HNK govorio je intendant Milan Štrljić, a zatim su uručene nagrade najzaslužnijima u protekloj kazališnoj sezoni.

Nagradu "Ivo Tijardović" za ukupna umjetnička ostvarenja dobio je prvak Opere HNK Ratomir Kliškić, nagradu "Ana Roje" za balet dobila je primabalerina Albina Rahmatuljina, nagradu "Ante Marušić" za operu dobio je operni prvak Splitske opere Ivica Čikeš, nagradu "Marko Fotez" za dramu dobio je glumac Trpimir Jurkić, a nagrada "Rudolf Bunk" pripala je scenografu Zoranu Mihanoviću.

Nakon svečanosti u splitskom HNK predsjednik Mesić otvorio je izložbu u Fotoklubu u Marmontovoj ulici "Cro press foto" i tom prilikom odao priznanje fotoreporterima koji su, kako je rekao, često u pogibeljnim situacijama, ali nam dočaravaju točno ono što se dogodilo.

Obilježavanje Svetoga Dujma nastavlja se brojnim događanjima, a večeras će se, također u splitskom HNK, održati svečanost na kojoj će biti dodijeljene nagrade Grada za 2004. Sutra, na sam blagdan sv. Dujma, služit će se misa na splitskoj rivi.

(Hina) xmerc ydd

Pročitajte više