Split: Troje odgovornih iz "Agore" sprovedeno istražnom sucu

TROJE čelnih ljudi splitskih tvrtaka "Agore" i "Štednokreditne službe Agore" sprovedeni su danas istražnom sucu Županijskog suda u Splitu zbog sumnje da su počinili više kažnjivih djela u području gospodarstva, oštetivši od 1998. do kraja 2002. komitente i vlastitu tvrtku za višemilijunske svote, zbog čega je protiv njih državnom odvjetništvu podneseno posebno izvješće, izvijestila je glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Tina Disopra.

Neslužbeno se doznaje da je među sprovedenima direktor i vlasnik brokerske kuće "Agore", a u policijskom izvješću navode se tri odgovorne osobe, dvije rođene 1953. i jedna 1945.

Kriminalističkom je obradom utvrđena osnovana sumnja da su zloporabom položaja i ovlasti, krivotvorenjem službenih isprava, povrjedama vođenja poslovnih i trgovačkih knjiga te zloporabom stečaja za višemilijunske svote oštetili svoje komitente Splitsko-dalmatinsku banku, zagrebačku Kliniku za traumatologiju, Kliniku za dječje bolesti- Zagreb, Klinički bolnički centar "Zagreb", splitski "Plovput", "Hrvatske pošte" d.d., Institut "Ruđera Boškovića" i vlastitu tvrtku.

"Agori", koja je bila registrirana kao brokerska kuća, i njezinu vlasniku Stjepku Vojkoviću 1. ožujka prošle godine Komisija za vrijednosne papire oduzela je dozvolu za obavljanje poslova s vrijednosnicama na rok od godinu dana i tvrtka je brisana iz registra ovlaštenih društava, izvijestila je tada Komisija.

Komisija je rješenje izdala upravo zbog neovlaštena trošenja svote od 7,4 milijuna kuna Instituta "Ruđera Boškovića" od prodaje udjela u Privrednoj banci Zagreb. "Agori" je, naime, Institut naložio da novcem od prodaje tih dionica za Institut za 1,7 milijuna kuna kupi Plivine dionice, a za 5,7 milijuna kuna državne obveznice. Umjesto toga "Agora" je kupila za dva milijuna kuna dionica drugih društava, a 5,4 milijuna doznačila je na svoj račun i njime podmirivala svoje tekuće obveze. U tim je transakcijama Institut, kako je procijenjeno, oštećen za najmanje oko 500 tisuća kuna. Kad je pokušaj prijevare otkriven, Institutu su predane dionice i ostatak novca, pa je ta ustanova odustala od kaznenog progona.

Kaznene prijave protiv odgovornih iz "Agore" tada je podigla Komisija za vrijednosne papire Republike Hrvatske.

Pročitajte više