Split uvodi "pametno parkiranje", za vrijeme najvećih gužvi slobodno je čak 20 posto parkinga

Foto: PR

SPLIT Parking i tvrtke Ericsson Nikola Tesla i Profico potpisali su danas ugovor vrijedan 2,9 milijuna kuna za ICT rješenje za pametno parkiranje. To je, kako je najavljeno, prvi korak prema pametnom gradu u području mobilnosti. Na 43 lokacije uličnih parkirališta s 1.360 parkirnih mjesta bit će instalirani bežični senzori povezani s centralnim sustavom. Korisnici će u realnom vremenu na Google maps karti moći vidjeti koja su parkirna mjesta slobodna, a koja zauzeta, gdje su parkirna mjesta za invalide, a imat će i mogućnosti navigacije te plaćanja pa čak i anonimne prijave nepropisnog parkiranja.

Marko Bartulić, direktor Split parkinga, kazao nam je da se na raspisanom natječaju javio samo jedan ponuditelj, Ericsson Nikola Tesla i Profico te da na provedeni postupak nije bilo nikakvih primjedbi.


 
Gužva, a 20 posto parkinga slobodno?!

Bartulić je istaknuo kako su tijekom provedbe pilot programa došli do iznenađujućeg rezultata, a to je da u vrijeme najvećeg pritiska na gradske parkinge, njih čak 20 posto stoji slobodno. Smart parking trebao bi to promijeniti jer će korisnici u svakom trenutku znati gdje imaju slobodno mjesto za parking pa neće biti lutanja, a i parkinzi će biti iskorišteni potpuno.

Mateo Perak, direktor Profica, kazao je da je ponekad teže kod kuće uvjeriti ljude da ste dobri. Ovo je prvi projekt kojeg rade za domaćeg klijenta. Perak je najavio kako će aplikacija biti dostupna na svim mobilnim platformama.

Gordana Kovačević, predsjednica Uprave Ericsson Nikole Tesle, vjeruje da je ovo početak digitalizacije za Grad Split.

"Drago mi je da je Split krenuo ovim putem i vjerujem da će građani Splita i gradska uprava osjetiti koristi ovog rješenja. Mislim da je ovo početak jedne lijepe priče i nastavka digitalne transformacije Splita u punom obimu", kazala je Kovačević.

Opara razočaran nezainteresiranošću vijećnika i direktora: "Čut će me"

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara bio je razočaran slabom posjećenošću gradskih vijećnika i direktora komunalnih tvrtki. Sve ih je zvao, a došla su tek dvojica. "Čut će me", "zaprijetio" je Opara koji je ovaj posao oko Smart parkinga nazvao prijelomnim korakom na putu ka pametnom gradu.

Digitalizacija uprave je Opari na umu. Otkrio je kako njegovi dokumenti po bespućima Banovine putuju po 15 dana i odlučan je tome stati na kraj.

Pročitajte više