Split: Vijećnici izglasali povjerenje gradonačelniku Buličiću

VIJEĆNICI splitskog Gradskog vijeće danas su većinom glasova izglasali povjerenje gradonačelniku Miroslavu Buličiću (Libra).

Za ostanak Buličića na dužnosti gradonačelnika do redovnih lokalnih izbora 2005. glasovalo je 12 vijećnika vladajuće koalicije (SDP, HNS, HSS, HSU, LS, Libra).

Suzdržan je bio vijećnik Hrvatskog proljeća Mate Dabro, što je bilo dovoljno da se Buličiću ne izglasa nepovjerenje.

Dabro, koji je inače bio među devet vijećnika koji su potpisali zahtjev za Buličićevom smjenom a koji smatraju da je nelegalno došao na dužnost gradonačelnika, rekao je da je "dobio nalog od svoje stranke da pri glasovanju o izjašnjavanju za Buličićev ostanak ili odlazak bude suzdržan". Tako je za smjenu glasovalo 12 vijećnika iz oporbenih stranka u Splitu - HDZ-a, HČSP-a, HSP-a 1861, HKDU-a, HSLS-a i HSP-a.

Prije samoga glasovanja vodila se rasprava da se točka o izglasavanju nepovjerenja gradonačelniku pomakne s posljednjeg na prvo mjesto, što je većinom glasova, uključujući i vijećnika Dabru, prihvaćeno.

Predsjednik splitskog HDZ-a Zvonimir Puljić, koji je bio nazočan sjednici, rekao je kako se pribojavao takvog ishoda, ali da nije znao tko će biti suzdržan od vijećnika oporbe.

Luka Podrug, predsjednik HČSP-a i vijećnik koji je pokrenuo inicijativu za smjenu gradonačelnika, izjavio je kako je "nemoralno da vlast u Splitu drže stranke koje u gradu nisu dobile izbore i nemaju većinu".

Gradonačelnik Buličić kazao je Hini da mu je drago što je tako okončana moguća kriza vlasti u Splitu, "premda mu do mjesta gradonačelnika nije stalo", ali, kako je rekao, "u svakom čovjeku postoji inat i želja za pobjedom".

Gradsko vijeće danas će, uz ostalo, raspravljati i o Prostornom planu grada.

Pročitajte više