Split: Vode ima dovoljno, ali se ne koristi primjereno

STRUČNJACI Hrvatskih voda upozoravaju kako vode u Dalmaciji ima dovoljno ali da se ona ne upotrebaljava na primjeren način.

"Suša je nešto čime možemo upravljati i gospodariti, ona ne mora biti elementarna nepogoda i to jedino ako se naprave sve predradnje, koje uključuju akumuliranje i osiguranje vode", rekao je direktor Vodnogospodarskog odjela za Dalmaciju Hrvatskih voda Branko Pejaković na današnjoj je konferenciji za novinare.

"Mi smo glede navodnjavanja na vrlo niskom stupnju razvoja, gdje se uglavnom prepuštamo čudima prirode", dodao je.

Po Pejakovićevim riječima problem leži u činjenici što ljudi žele navodnjavati, ali se problem javlja u trenutku kada treba platiti određene troškove, primjerice za dovod vode do određenih parcela. Još jedan razlog je u činjenici da kod nas postoji prevelika usitnjenost poljoprivrednih posjeda, što znači da postoje brojne male parcele koje bi se trebale okupiti u jednu cjelinu kako bi se navodnjavanje uopće moglo organizirati. Vrlo značajan problem je i nepostojanje udruga poljoprivrednih proizvođača koje bi morale zaštiti svoje interese i biti partner državi i županiji u organiziranju poljoprivredne proizvodnje, određivanju plodoreda i kalendara navodnjavanja, rekao je.

Na vodnom području dalmatinskih slivova nalazi se oko 44.500 ha melioracijskih površina. Prošle godine u Hrvatskoj se navodnjavalo samo oko 7.200 ha površina što je 0,5 posto ukupnih površina, oranica i vrtova. Za usporedbu, u svijetu se navodnjava preko 250 milijuna ha, tj. oko 17 posto ukupnih poljoprivrednih površina pogodnih za navodnjavanje.

"Ovo je za nas ogroman zaostatak, neprihvatljiv i on uopće nema opravdanje", rekao je Živko Barbarić, voditelj Službe za zaštitu od štetnog djelovanja voda i melioraciju.

Pročitajte više