Split: Vrhovni sud ukinuo presudu za pljačku Splitske banke

VRHOVNI sud Republike Hrvatske ukinuo je gotovo u cijelosti presudu i odredio novo suđenje trojici optuženika za pljačku poslovnice Splitske banke u siječnju prošle godine, koju je sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu, pod predsjedanjem suca Slavka Lozine, donijelo 29. listopada 2003., potvrdila je glasnogovornica Županijskog suda Marica Ščepanović.

U obrazloženju odluke Vrhovnog suda navodi se kako je presuda ukinuta zbog niza povreda kaznenog postupka te kontradiktornosti u činjeničnom opisu događaja i u obrazloženju same presude.

Ivan Gunjača-Švabo (28), Danijel Marušić-Florenco (27) i Ante Anđelić-Zimba (26) optuženi su za oružanu pljačku poslovnice Splitske banke kod tržnice na predjelu Plokite u Splitu u siječnju prošle godine kada su od dostavljača novca, koje su ranili, oteli 670 tisuća kuna.

Prva dvojica proglašena su krivima za pokušaj ubojstva iz koristoljublja, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i za razbojstvo, te su im dosuđene zatvorske kazne. Gunjači, koji je proglašen krivim i za neovlaštenu nabavu i posjedovanje vatrenog oružja, streljiva i eksploziva, dosuđeno je 12 godina, a Marušiću 7, dok je Ante Anđelić-Zimba, vozač automobila kojim su pobjegli, oslobođen optužbe jer, kako je obrazloženo, nije znao što ostala dvojica smjeraju učiniti.

Po optužnici, oni su 7. siječnja ove godine, pokušavši oteti novac, teško ranili dostavljače novca u poslovnicu Splitske banke, zaštitara Zvonimira Zekana i djelatnika banke Antu Tičinovića. Gunjača je s Marušićem oko 8,30 sati na prepunoj tržnici presreo dostavljače i iz dvaju pištolja s osam hitaca pogodio Zekana, a jednim hicem Tičinovića, pritom im nanijevši ozljede opasne po život od kojih se do danas nisu oporavili i imat će posljedice cijeli život.

Marušić je zgrabio torbu sa 670 tisuća kuna te su pobjegli do Anđelića, koji ih je čekao u automobilu spremnom za bijeg. Anđelić je uhićen za nepun sat, petstotinjak metara od mjesta pljačke, u blizini vlastitog automobila marke "mercedes" kojim su pobjegli. Tu je nađen i novac. Gunjača i Marušić skrivali su se dva dana, a uhićeni su u akciji specijalnih postrojba MUP-a u napuštenoj kući u Trogiru.

Pročitajte više