Splitska banka platila kaznu od 430 tisuća kuna zbog "zapošljavanja na crno"

HVB SPLITSKA BANKA kažnjena je maksimalnom kaznom od 430 tisuća kuna zbog zapošljavanja radnika "na crno", doznaje se na Prekršajnom sudu u Splitu.

Splitska je banka, naime, s 28 djelatnika u poslovnicama u Splitu sklopila ugovore o djelu i to za poslove za koje Zakon o radu to ne dopušta, odnosno predviđa zapošljavanje na određeno ili neodređeno vrijeme.

Banka im, usto, nije uručila pismene ugovore, a prekršila je i odredbe Zakona o državnom inspektoratu neevidentiranjem službenika, odnosno njihovim neprijavljivanjem mirovinskom i zdravstvenom osiguranju.

U obrazloženju rješenja Prekršajnog suda navodi se i kako je Splitska banka propustila donijeti Pravilnik o radu kojim se reguliraju mjere za zaštitu dostojanstva radnika, a nije imenovala ni odgovornu osobu koja bi bila ovlaštena da uz poslodavca prima i rješava pritužbe zaposlenika.

Splitska je banka nedavno, sukladno izmjenama i dopunama Zakona o državnom inspektoratu, bila kažnjena i zatvaranjem poslovnica u Metkoviću i Zadru na 30 dana i to iz istih razloga zbog kojih joj je splitski Prekršajni sud odredio novčanu kaznu.

Cjelokupni iznos kazne od 430 tisuća kuna Banka je platila i proslijeđen je u državni proračun, doznaje se na Prekršajnom sudu.

Pročitajte više