Splitska policija odlučuje o čemu će pisati novinari

ČINI se kako je u Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj stupila na snagu nova mjera informiranja javnosti, zbog koje bi efikasnost rješavanja kriminalističkih slučajeva trebala znatno porasti. Upravo efikasnost navode kao opravdanje činjenice da je Ured za odnose s javnošću splitsko-dalmatinske policije odlučio selektirano objavljivati informacije o policijskim slučajevima zabilježenim tijekom ljeta.

Tako su prilično nerazumljive tvrdnje kako policija ne može novinarima dati neke podatke o pojedinim kriminalističkim slučajevima, jer objava informacija može uništiti policijsku istragu oko počinitelja kazneninh djela. Primjerice, policija ne može reći koliko je novca otuđeno iz poslovnice neke banke jer bi potencijalni sumnjivac to mogao pročitati u novinama i tako biti "pripremljen" za poligrafsko ispitivanje na kojem bi mogao prevariti policiju, piše Novi list.

Riječki dnevnik nadalje piše kako glasnogovornik splitske policije Ninoslav Ćurić nije želio novinarima dati podatke oko nesreće nizozemskog turista koji je nedavno na otoku Visu nagazio na minu zbog čega je ostao bez stopala. Ćurić je informacije o nesreći uskratio prezentirati iste večeri, a isto tako i narednog dana tijekom redovitog pregleda zbivanja u županiji.

Razlog, turistička je sezona baš u jeku pa ne bi bilo zgodno u medijima pisati kako je jedan turist teško stradao u blizini radarske postaje na nekom otoku na kojem nije bilo ratnih djelovanja.

Još je jedan primjer kontrole objave informacija koja nedvosmisleno podsjeća na neka "crvena" vremena karakteristična za prikrivanje istine radi "viših interesa". Naime, Ćurić je vjerojatno iz istog razloga prešutio informaciju kako je maloljetnog Nizozemca u Stobreču napala nepoznata osoba i s više udaraca u glavu ga teško ozlijedila.

Iako se čini kako se glasnogovornik ili netko iz splitske policije ozbiljno brine za blagostanje hrvatskog turizma, napomenimo kako je selektivno objavljivanje informacija rijetko kad ishodilo pozitivan rezultat, a otkrivanje takvih poteza moglo bi nanijeti nemale štete ugledu policije.

Spomenimo na kraju kako danas nismo uspjeli stupiti u kontakt s glasnogovornikom Ćurićem, tako da smo za eventulani komentar navednih primjedbi ostali uskraćeni.

Pročitajte više