Splitski arhitekti protiv Baldasara: Ugrožava najvrjednije prostore u Hrvatskoj

Foto: FaH

DRUŠTVO arhitekata Split uz potporu svojih kolega iz drugih gradova ustalo je protiv splitskog gradonačelnika Ive Baldasara i njegove nakane da legalizira bespravnu gradnju na području Park šume Marjan pod krinkom tradicijskih naseobina koje to nisu, nego Baldasar vrlo ekstenzivno tumači, pri tome se pozivajući na mišljenje nadležnog ministarstva, kako se pod tradicijskim naseobinama ne misli na tradicijsku gradnju sa svim tipološkim, oblikovnim i ostalim elementima karakterističnim za gradnju, već na prostor koji je dulje vrijeme naseljen. 

Nitko nije za mišljenje pitao struku

Takvim definiranjem otvaraju se vrata neselektivnoj legalizaciji na raznim područjima posebne vrijednosti, što će ugroziti najvrjednije prostore Republike Hrvatske, drže u DAS-u. Arhitektonska struka koristi se kao živi štit u pravno-političkim dosjetkama i traženju propusta u zakonu, što je nedopustivo na strukovnoj i civilizacijskoj razini, ističu. Poseban je problem što nije konzultiran nijedan akter arhitektonske struke, poput Komore ili društava arhitekata, fakulteta...

"Ovakvim postupcima se autentičnu tradicionalnu gradnju, koja bi se trebala štititi zbog kulturne i društvene vrijednosti za arhitektonsku struku i društvo općenito, degradira izjednačavajući je s tranzicijskom ilegalnom gradnjom. Kao lokalnom društvu arhitekata dužnost nam je medijski istupiti i javno odbaciti ovakav način ophođenja prema prostoru, struci i gradu. S obzirom da je problem detektiran kao važan i na nacionalnoj razini, uz podršku većine društava arhitekata Hrvatske, kao arhitektonska struka iznosimo stav da ovakav pristup definiranju i ophođenju prema vrijednim prostorima RH nije ni društveno prihvatljiv, ni strukovno legitiman", navodi predsjednik društva Dragan Žuvela.

 

Pročitajte više