Optuženo 12 muškaraca zbog varanja na polovnim autima oko Splita

Foto: Index

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Splitu optužilo je 12 muškaraca zbog kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave kojim su prevarili 133 kupca rabljenih vozila uvezenih u Hrvatsku i oštetili državni proračun za više od 267 tisuća kuna.

Kako je navedeno na internetskoj stranici splitskog ODO-a, na teret dvanaestorici okrivljenika u dobi od 32 do 56 godina stavlja se da su od siječnja 2014. do rujna 2016. na području Splitsko-dalmatinske županije kupcima vozila obećavali posredovanje ili ubrzavanje procedure obračuna i plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila u postupcima pred područnim carinskim uredima mjerodavnog ministarstva.

Naplaćivali posredovanje

Usluge posredovanja za koje nisu bili ovlašteni naplaćivali su od 400 do 1500 kuna, a do kupaca su došli osobnim kontaktima ili preko posrednika te su im prilagali lažne račune o kupnji vozila od tvrtke sa sjedištem u Republici Sloveniji, navodi se u optužnici.

Sve je vodio 53-godišnji direktor tvrtke koji je na temelju podataka o kupcima i vozilima do kojih je došao u kontaktu s njima izradio lažne račune kojima su prikrivali svojstvo prodavatelja vozila, (fizičke osobe iz država EU-a) te dokumentaciju potrebnu za izračun posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila prilagali carinskim službenicima koji su donosili porezna rješenja. U sklopu te dokumentacije bili su i lažni računi prvookrivljenikove tvrtke, a zbog tako prikazanih činjenica o prodavatelju vozila carinski službenici nisu ta rješenja dostavljali na daljnje postupanje Poreznoj upravi na obračun posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila.

133 prevarena vlasnika

U optužnici se navodi da su zbog svega toga vlasnici vozila bili oslobođeni daljnjeg postupka oporezivanja i plaćanja posebnog poreza na stjecanje rabljenih motornih vozila. Dalje stoji kako su okrivljenici od 133 vlasnika vozila pribavili protupravnu imovinsku korist  (iznos od najmanje 105.428,50 kuna), a dovođenjem u zabludu carinskih službenika o potrebi daljnjeg oporezivanja uvezenih vozila tereti ih se da su oštetili državni proračun više od 267 tisuća kuna.

Pročitajte više