Splitski HNK priprema premijeru predstave "Hajdemo skakati po tim oblacima"

Na "Sceni 55" splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta u utorak, 20. travnja, bit će premijerno izvedena predstava splitskog glumca i dramskog pisca Elvisa Bošnjaka "Hajdemo skakati po tim oblacima", koji sam tumači jednu od dviju uloga, Sema, dok se u ulozi njegove prijateljice Rite pojavljuje Bruna Bebić. Redateljica je Nenni Delmestre.

"Tekst odskače od onoga što sam radio prije, otvorene je forme, nema jasne likove, nema jasnu strukturu ni dramaturški slijed, mogu ga igrati i dvoje ili više glumaca, a onaj tko ga režira može odlučiti koliko će prizora i kojim redom postaviti", kazao je Bošnjak na današnjoj konferenciji za novinare.

Priča je to o dvoje ljudi koji intenzivno postoje jedno za drugo, premda se njihovi ljubavni putovi križaju samo u snovima, a Bošnjak navod kako su mu "Oblaci" jedan od najtežih, ali najdražih izazova u životu.

I Bruni Bebić uloga je bila veliki izazov. "Nakon odluke da se upustim u to imala sam osjećaj da radim nešto specijalno, potpuno drukčije od onoga što sam radila dosad i što je tražilo puno veći stupanj osobnosti. Igramo 36 scena, 19 prizora, ali ne gradimo likove ni karaktere, nego osobne male trenutke iz života svakoga čovjeka", kazala je Bruna Bebić.

"Hajdemo skakati po tim oblacima'' najuniverzalniji je Bošnjakov tekst jer govori o vječnoj i dirljivoj temi ljubavi. Jako mi se svidio način na koji je autor pristupio temi jer fragmentirani prizori koji traju otprilike tri minute pogađaju ravno u srž emocije", rekla je redateljica Nenni Delmestre.

Na konferenciji za novinare najavljeno je i sudjelovanje predstave splitskog HNK "Oluja" Williama Shakespeara u režiji Nenni Delmestre, na festivalu "Europska kazališta: ogledalo raseljene populacije" koji od 30. travnja do 9. svibnja u Novoj Gorici organizira Europska kazališna konvencija, čiji je HNK član već dugo godina.

Nakon Nove Gorice "Oluja" će gostovati i u Mariboru, a zatim i u zagrebačkom HNK. Novina je u ovoj produkciji "Oluje" što je ulogu Ariela, umjesto Edite Majić koja je napustila kazalište, preuzela Ksenija Prohaska, koja je istaknula kako je u životu ništa nije dirnulo toliko jako koliko Editina odluka da napusti svjetovni život i ode u samostan.

(Hina) xdstr ydd

Pročitajte više