Splitski načelnik Odjela kriminaliteta droga propušta uhititi dilera Pivca jer je na njegovoj platnoj listi?

NA LEĐA načelnika Odjela kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske, Ivana Kasuma, svaljene su teške optužbe - u anonimnoj prijavi se navodi kako je Kasum nekoliko puta propustio uhititi već osuđivanog dilera Miru Pivca, poznatijeg pod nadimkom Miro Vlaj.

Anonimni dopis je upućen načelniku PU splitsko-dalmatinske Ivanu Merćepu, do čije je izjave jutros bilo nemoguće doći, jer je, kako nam je rečeno u Policijskoj upravi, na godišnjem odmoru. Da je prijava zaprimljena, potvrdila nam je glasnogovornica PU splitsko-dalmatinske Marina Kraljević-Gudelj, koja je navela kako se "vjerodostojnost zaprimljenih navoda još utvrđuje". Kad je točno podnesena prijava, glasnogovornica nije željela otkriti.
 
Prema pisanju Slobodne Dalmacije, u tri stranice dugoj prijavi protiv Kasuma i još jednog djelatnika Odjela, navodi se kako Kasum "štiti Pivca iako ga je navodno mogao uhititi na djelu najmanje tri puta, a to ne čini jer je na njegovoj platnoj listi".

"Kasum ni prstom nije mrdnuo kad se pred njim konzumirao kokain"

Optužbe iznesene na Kasumov račun tu ne prestaju. Anonimac koji je uputio prijavu Merćepu navodi i kako je Pivac Kasumu kupio zlatni lanac i skupi motocikl Honda CBR 600F, a pita se i odakle Kasumu, kojem se zamjera da uspjehe Odjela u zapljeni droge i uhićenju dilera isključivo pripisuje sebi, novac za nedavnu kupnju stana. U prijavi se tvrdi i kako "Kasum ni prstom nije mrdnuo kad se, na slavlju prilikom otvaranja jedne splitske robne kuće, pred njim konzumirao kokain".

Slobodna Dalmacija, pozivajući se na Kasumove najbliže kolege, piše kako se načelnik Odjela kriminaliteta droga PU splitsko-dalmatinske u teretani često sureće s dilerom iz Solina te čak i vježba s njim, a dodaju i kako je očito da je Kasuma prijavio netko od kolega jer osoba koja je podnijela prijavu "jako dobro poznaje situaciju na Odjelu, što se temelji i na spoznaji da je jedan dio dopisa osvanuo na hodniku zgrade Policijske uprave".

Taj dnevni list navodi i kako je "postojanje predstavke dovelo do situacije da su se međuljudski odnosi na Odjelu znatno pogoršali tijekom posljednjih pola godine, pa pojedinci izbjegavaju čak raditi i u istoj smjeni s drugim kolegama".

Kasum negirao sve optužbe

U svom iskazu Unutarnjoj kontroli, načelnik Kasum je negirao sve optužbe iz dopisa, navodeći kako Pivca nikad nije uhvatio s drogom. Kupnju motocikla i novog stana opravdao je dobrom financijskom situacijom - rekao je kako mu je supruga stomatologinja te kako su njegova i obitelj njegove supruge, dobro situirane.

Slobodna Dalmacija navodi i kako su cijelu priču pokrenuli vodeći ljudi PU splitsko-dalmatinske, koji bi "na Kasumovu mjestu rado željeli vidjeti svog pouzdanika Ivu Labrovića, aktualnog djelatnika Odjela organiziranog kriminaliteta". S obzirom na to da Kasum u javnosti ima jako dobar imidž zbog uspjeha u borbi protiv droge, navodno su ocijenili kako je anonimna prijava najbolji način njegova rušenja. Podmetnuli su mu, navodno, njegovi najbliži suradnici.

I.M.
Foto: Ilustracija

Pročitajte više