Splitski novinari izrazili podršku Joviću

TRIDESETAK splitskih novinara iz svih redakcija i dopisništava te kulturnih djelatnika okupilo se danas na splitskom Narodnom trgu kako bi dali potporu novinaru Josipu Joviću i izrazili negodovanje zbog njegova, kako su ocijenili, jučerašnjega nepotrebnog privođenja i zadržavanja u zatvoru na Bilicama.

Mladen Vuković, urednik kulture na Hrvatskom radiju, obraćajući se okupljenim kolegama novinarima, kazao je kako se "nakon zastare od sedam, osam godina, nakon što su svjedočenje zaštićenog svjedoka objavili gotovo svi mediji, sada proganja novinar koji je zbog svojih napisa i zalaganja za slobodu javne riječi dva puta dobio novinarsku nagradu Zlatno pero".

Vuković je pozvao haaško i hrvatsko pravosuđe da ne bude selektivno te da uoči Dana hrvatske neovisnosti, 8. listopada, posvjedoči kako je u trodiobi vlasti sudstvo doista neovisno.

Predsjednik Matice hrvatske u Splitu Josip Botteri rekao je da je zgrožen, dodavši da se "u novoj Hrvatskoj ne pamti takav progon pisane riječi i to", kako je kazao, "u Marulićevu gradu koji je uvijek bio slobodarski".

Pjesnikinja i novinarka Đurđica Ivanišević podsjetila je na trend u cijelom svijetu da se energičnije zaštite svi pisci bez obzira na svjetonazor i mišljenje.

Podsjetila je na slučaj poznatoga turskog pisca Orhana Pamuka, zbog kojega se digla velika bura u Turskoj iako je, kako je rekla, ta zemlja dobila zeleno svjetlo za početak pregovora za ulazak u Europsku uniju.

Novinari su se na današnjem okupljanju na splitskom Narodnom trgu simbolično vezali lancima, a istaknute su i poruke, među kojima: "I ja sam Josip Jović", "Jozef K. jednako Josip Jović" aludirajući na Kafkin roman, "Branitelji Helene Puljiz - javite se", "Tužitelji - sretan vam Dan neovisnosti".

Inače, u splitsko dopisništvo Hine od jutros stižu tekstovi potpore Josipu Joviću od različitih stranaka i udruga, među kojima Hrvatske bratske zajednice u SAD-u, Hrvatskog bloka, Hrvatske čiste stranke prava, braniteljskih udruga prosteklih iz Domovinskog rata.

Također Stranka demokratske akcije Hrvatske (SDAH) u priopćenju je "izrazila svoje nezadovoljstvo zbog uhićenja novinara Slobodne Dalmacije Josipa Jovića". U priopćenju se ističe kako "uhićenje novinara proizvodi nesigurnost te struke, a u konačnici to znači pokušaj suspenzije demokratskih načela i demokracije".

SDA Hrvatske također navodi kako se "pridružuje prosvjedima demokratske javnosti" zbog ovakvog postupanja prema novinaru Josipu Joviću te "izražava nadu da ćemo uskoro toga novinara vidjeti na slobodi".

Muljačić odbacio spekulacije o izručenju Jovića

Pomoćnik ministrice pravosuđa Jaška Muljačić odbacio je u petak ujutro kao "potpuno neutemeljene" spekulacije prenesene u medijima o tobožnjem hitnom izručenju bivšeg glavnog urednika Slobodne Dalmacije Josipa Jovića u Haag mimo procedure predviđene Ustavnim zakonom o suradnji s Haškim sudom.

"RH je pravna država u kojoj sudovi sude temeljem Ustava i zakona te će se i u predmetu Jović, kao i u svim drugim slučajevima dosljedno primjenjivati odredbe Ustavnog zakona o suradnji s ICTY-jem", kazao je u petak u Zagrebu pomoćnik ministrice pravosuđa zadužen za suradnju s Haškim sudom.


Jović je u četvrtak poslijepodne pritvoren u Splitu na temelju naloga Haškoga suda, koji ga je 9. rujna optužio za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću u studenom i prosincu 2000. godine.

Obzirom da je Jović unaprijed najavio da će se služiti svim pravnim sredstvima u ovom predmetu, a glasnogovornik Haškog suda Jim Landale pozvao je na što hitnije rješenje ovog slučaja, Muljačić je kazao kako je Ministarstvo pravosuđa u četvrtak ujutro poslalo opširno pismo kojim je upoznalo tajnika Haškog suda sa svim relevantnim odredbama Ustavnog zakona i s procedurom pred hrvatskim sudovima te najavilo da se može očekivati da će postupak pred hrvatskim sudovima u ovom predmetu trajati nekoliko tjedana.

Zbog slučaja splitskog novinara Josipa Jovića, Izvršni odbor Hrvatskog novinarskog društva danas je za 17 sati sazvao izvanrednu sjednicu.

Predsjednik HND-a Dragutin Lučić izjavio je Hini kako je danas o slučaju Jović razgovarao s podtajnikom Međunarodne federacije novinara Oliverom Money Kyrleom, a već ranije je o tome izvijestio i glavnog tajnika Međunarodne federacije novinara Aidana Whitea te predsjednika europske federacije novinara Arnea Koeniga, zatraživši pri tome njihovu interpretaciju cijelog slučaja.

Potpredsjednik HND-a Zdenko Duka mišljenja je kako je Jović pogriješio jer se nije odazvao pozivu Haaškog suda ističući kako nitko ne može biti izuzet iz domašaja pravne države.

"Jasno je da ne možemo podržati privođenje i pritvaranje jednog novinara zbog toga što je objavio, pa makar to bila i objava svjedočenja zaštićenog svjedoka. To je svjedočenje bilo objavljeno već i ranije, izjavio je Duka za današnji Jutarnji list.

Pročitajte više