Splitski odvjetnik odustao od tužbe protiv Dinka Cvitana

Foto: FaH

GLAVNI državni odvjetnik Dinko Cvitan jučer se pojavio u sudnici splitskog Općinskog suda, za klevetu ga je tužio splitski odvjetnik Željko Lubina. Riječ je o ponovljenom suđenju, Cvitan je već bio oslobođen, no viši sud ukinuo je presudu te slučaj vratio na ponovno suđenje. Glavni državni odvjetnik nije se dugo zadržao na Dračevcu, jer je prije početka rasprave tužitelj Lubina kazao sutkinji Marini Boko da odustaje od tužbe. Sutkinja Boko, koja je nedavno postala i predsjednica suda u Splitu, donijela je nakon toga rješenje o obustavi postupka.

Sporan dopis

Lubina je tužbu podnio još 2011. godine dok je Cvitan bio ravnatelj USKOK-a. Osim njega, tužio je i zamjenicu Nataliju Petković, ali od nje je odustao. Splitskom odvjetniku sporan je bio dopis koji je Cvitan uputio Hrvatskoj odvjetničkoj komori nakon što se zamjenica Petković nije odazvala njegovom pozivu da pristupi u ured kako bi je ispitao o uknjižbi na splitskom Zemljišniku koja je napravljena za jedan dan. Uknjižbu je obavila službenica koju je USKOK teretio da je knjižila preko reda za nagradu u vidu parfema ili ogrlice.

Cvitan je zaključio da je poziv za ispitivanje njegove zamjenice sračunat na njezinu diskreditaciju, a sutkinja Boko da u dopisu nema elemenata klevete, ni namjere da se uvrijedi. Objektivno, dopisom HOK-u, Cvitan je mogao povrijediti ugled, ali ne i čast tužitelja Lubine, ustvrdila je Boko na kraju suđenja, objasnivši da je Cvitan napisao dopis kako bi zaštitio svoju zamjenicu koju je Lubina htio saslušati radi upisa njene nekretnine, a što nije bio predmet kaznenog postupka.

Tužio i Bajića

Lubina je svojedobno tužio i Cvitanova prethodnika Mladena Bajića, i to zbog šogora Tomislava Karamarka koji je u isto vrijeme služio civilni rok i primao plaću u Državnom odvjetništvu. Lubina je predložio da se zbog objektivnosti slučaj ustupi državnom odvjetništvu Azerbajdžana, a Bajićev zamjenik Dragan Novosel prijavio ga je Odvjetničkoj komori.

Pročitajte više