Splitski Općinski sud- Bešlić protiv ˝Slobodne Dalmacije˝

NAN OPĆINSKOM SUDU u Splitu danas je održano drugo ročište povodom tužbenog zahtjeva obitelji Bešlić iz Sinja protiv ´Slobodne Dalmacije´ zbog teksta iz travnja ove godine u kojemu je, među ostalim, pisalo da je otac ubijene Anđele bio ´nezadovoljan njezinim kasnim dolaskom, te da ju je zato potjerao iz kuće´.

Tužitelj Ivan Bešlić, otac ubijene 17-godišnje Anđele, u ime svoje obitelji podnio je tužbeni zahtjev za naknadu štete zbog pretrpljenih duševnih boli protiv nakladnika ´Slobodne Dalmacije´, glavnog urednika Dražena Gudića i novinara Marka Njegića. Obitelj Bešlić od ´Slobodne Dalmacije´ potražuje 1,9 milijuna kuna.

Na današnjoj raspravi opunomoćenica tužitelja Stana Kuliš istaknula je da se na tom sudu vodi još jedan takav postupak i to protiv ´Jutarnjeg lista´, no da u tom postupku još nije zakazana glavna rasprava, pa je predložila spajanje predmeta. O tom pitanju sud će odlučiti naknadno.

Opunomoćenica tužitelja je rekla da su njezine stranke zainteresirane za dogovor, odnosno nagodbu u obliku naknade štete.

Odvjetnik novinara Marka Njegića, Goran Matešić, zatražio je da sud završi postupak jer tužitelji svoj tužbeni zahtjev nisu potkrijepili nikakvim dokazima, pa prema tome nema nikakvih osnova da sudsko vijeće o njemu odlučuje na temelju svoje slobodne procjene.

U tužbenom zahtjevu navedeno je da je Ivana Bešlića i njegovu obitelj pogodio tekst pod naslovom ´Teško će se utvrditi je li Anđela bila silovana´, objavljen 8. travnja, te posebno dio teksta u kojem se govori kako je ´otac bio nezadovoljan Anđelinim kasnim dolaskom, te da ju je zato potjerao iz kuće´.

Predsjednik sudskog vijeća Marko Pribisalić odlučio je na sljedećem ročištu ispitati tužitelja Ivana Bešlića, njegovu suprugu Anđu i kćerku Ivanu, te glavnog urednika ´Slobodne Dalmacije´ Dražena Gudića i Marka Njegića, te na temelju njihovih iskaza izvesti dokaze u ovom postupku. Dodao je da će na sljedeće ročište biti pozvan i glasnogovornik Policijske uprave splitsko-dalmatinske Leon Tauber, koji je na konferencijama za novinare bio zadužen izvijestiti javnost o pojedinostima toga slučaja.

Također će od HRT-a biti zatražena snimka ´Latinice´, emitirane 30. rujna ove godine, u kojoj se govorilo o ubojstvu Anđele Bešlić, a koju bi u dokaznom postupku koristila obrana nakladnika ´Slobodne Dalmacije´.

Sljedeće ročište zakazano je za 12. veljače iduće godine.

Pročitajte više