Splitski Portus treći operater u fiksnoj telefoniji

VIJEĆE Hrvatske agencije za telekomunikacije dodijelio je koncesiju za obavljanje usluga u nepokretnoj telefonskoj mreži tvrtki Portus iz Splita. Novi operater, kako je najavio utemeljitelj tvrtke Zoran Ćurković, s radom će početi za četiri mjeseca.

Članovi Uprave tvrtke predstavili su i novi brand H1 pod kojim će korporacija ponuditi svoje usluge na tržištu fiksne telefonije. Kako je rekao član Uprave odgovoran za marketing Hrvoje Lapić, inače dosadašnji direktor automobila marke Audi, slovo “H” simbolizira nacionalni identitet a brojem “1” jasnu viziju koje mjesto u budućnosti očekuje na tržištu.

Darko Parun, koji će od 1. siječnja 2005. biti predsjednik Uprave Portusa, korisnicima je obećao obračunsku jedinicu od jedne sekunde i jeftinije telefoniranje prema fiksnoj i mobilnoj mreži od 20 do 40 posto.

U prvih godinu dana tvrtka će zaposliti između 60 i 70 djelatnika, dok će se, kako najavljuju u Portusu, preko partnerskih tvrtki zaposliti još par stotina ljudi. Temlejni kapital tvrtke iznosi 8 milijuna kuna, što je uplaćeno za dobivanje koncesije. U projekt će uložiti oko 100 milijuna kuna, a povrat uloženih sredstava očekuju u slijedećih četiri do pet godina.

U Portusu vjeruju da će s komercijalnim radom početi za četiri mjeseca te  da će u prvoj godini poslovanja pridobiti 4 do 5 posto tržišta u fiksnoj telefoniji.

Portus će prvo vrijeme poslovanja koristiti T-HT-ovu infrasktrukturu, dok kasnije namjerava izgraditi vlastitu mrežu koja će se temeljiti na najsuvremenijoj tehnologiji. Iako tek slijede pregovori s T-HT-om, u Portusu vjeruju da će se uspijeti dogovoriti da korisnici dobivaju samo jedan račun. Naime, novi operater će s T-HT-om pregovarati da H1 naplaćuje pretplatu, koja će biti T-HT-ova, i da poslije vraća novac T-HT-u. 

Tvrtka Portus d.o.o. sa sjedištem u Splitu je u cjelokupnom vlasništvu tvrtke Elektromagic d.o.o., odnosno EM grupacije koja ima desetogodišnje iskustvo na telekomunikacijskom tržištu. Tvrtka je ovlašteni partner i distributer za Hrvatsku, proizvoda tvrtki SonyEricsson, Sagem, Alcatel i PalmOne. Portus zapošljava više od 100 ljudi , a u prošloj godini je ostvario ukupan promet od 25 milijuna eura.

Pročitajte više