Splitski profesor: Još nismo na vrhuncu epidemije

Screenshot: HRT

OZREN POLAŠEK, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu, smatra da još nismo na vrhuncu epidemije.

"Neki od pokazatelja to govore, to je najprije pozitivan udio ljudi među onima koji su bili testirani koji je i dalje visok, čak i raste. Kada će se to dogoditi, ne može se reći", izjavio je gostujući na Hrvatskom radiju u emisiji "U mreži Prvog".

Potvrdio je da mu je teško gledati poljske bolnice objasnivši da mu osobno izazivaju u najmanju ruku nelagodu jer "takva situacija govori da je zdravstveni sustav u situaciji da se ne može vlastitim kapacitetima boriti s problemom i zahtjeva dodatnu pomoć."

U Zagrebu i danas trocifreni broj

"Blizu smo brojke od 1000 pozitivnih bolesnika u Zagrebu, tako visoki broj rezultira potrebom za hospitalizacijom. Postojeći kapaciteti se pune brzo, situacija na terenu se komplicira i činjenicom da su i "to samo ljudi", obolijevaju i veliki je broj u samoizolaciji. Povećavamo kapacitete", izjavio je jutros u emisiji U mreži prvog Vjekoslav Jeleč, pročelnik zagrebačkog Ureda za zdravstvo.

"Ono čega se pribojavamo je povećana potreba za kapacitetima, zato je Arena spremna, tamo se obavljaju završne pripreme i ovisno o epidemiološkoj situaciji će biti stavljena u funkciju", rekao je. Današnji broj oboljelih za Zagreb nije izdvojio, rekao je da su brojevi zasigurno i dalje troznamenkasti.

"Možemo prostorno i infrastrukturno zbrinuti bolesnike, ali u Zagrebu je trenutno 126 zdravstvenih djelatnika covid-pozitivno, 263 su u samoizolaciji - brojke govore da je zdravstveni sustav pod velikim opterećenjem, a slična je situacija gotovo u svakoj bolnici u zemlji", upozorio je.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više