Splitski rektor koji ide na skupove HDZ-a Plenkoviću dao povelju za zahvalnost

Foto: Hina

Pedeseta obljetnica Sveučilišta u Splitu svečano je danas obilježena u Hrvatskom narodnom kazalištu, gdje je predsjedniku vlade Andreju Plenkoviću uručena povelja u znak zahvale za doprinos Sveučilištu. Povelju je Plenkoviću predao splitski rektor Dragan Ljutić koji godinama već povremeno pohodi skupove HDZ-a i otvoreno daje podršku Plenkoviću.

"Ponosim se ovom vladom i ovim premijerom i mislim da je najbolji hrvatski premijer dosad, čovjek koji rješava probleme. Istina je da smo povezani. 'Dakle, ja se ponosim Andrejem i mislim da imamo vrsnog političara zapadnoeuropskog tipa i na to se moramo polako privikavati", rekao je Ljutić još 2018. godine prilikom stupanja na dužnost. Ljutićeva supruga i Plenkovićeva majka su i rođakinje.

Premijer je prilikom preuzimanja povelje poručio da zajedničkim naporima mogu ostvariti ciljeve, te da Sveučilište u Splitu i dalje u vladi ima prijatelja i partnera, za povelju je rekao da je doživljava kao motiv da vlada i dalje pomaže Sveučilištu Split.

Plenković je ustvrdio da je i proteklih godinama suradnja bila uspješna i na zadovoljstvo Sveučilišta Split te studentima poručio da je to kvalitetno sveučilište na kojem se može steći obrazovanje i dati doprinos društvu.

Savjetovao im je da imaju više znanstvenog, ali i političkog angažmana

"Moja treća poruka je ulaganje u obrazovanje. Ove godine proračun je 3,8 milijardi, a trenutno smo u ciklusu najvećih investicija u hrvatski obrazovni sustav. Želimo iskoristiti ovaj zamah  nikad veće zaposlenosti i nikad manje nezaposlenosti u Hrvatskoj. Mladi ne samo da stječu dobre temelje obrazovanja nego i kroz visoko obrazovanje stječu znanja prema najnaprednijim modelima", rekao je Plenković.

Ministar znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs rekao je da se radi o velikom jubileju. Sveučilište Split je u 50 godina postojanja napravilo strahovito veliki iskorak u studijskim programima, u kvaliteti studija i broju studenata.

"Stvarno je apsolutno na ponos Splitu ili Split na ponosu Sveučilištu, kako hoćete. Definitivno razgranata međunarodna suradnja, imaju jako puno i združenih studija sa svjetskim sveučilištima, potpuno su u trendu onoga što zovemo europski obrazovni i znanstveni prostor. To sveučilište vrlo dobro kotira", ustvrdio je Fuchs.

Rektor Dragan Ljutić izjavio je da je naš narod imao korijene edukacije u Splitu prije 10 stoljeća i da smo danas baštinici tih vrijednosti.

I Puljak ponosan

Na suradnju Grada i Sveučilišta ponosan je i gradonačelnik Ivica Puljak koji je rekao da je partnerstvo ključ za korištenje potpunih potencijala. Ulaganje u znanje i obrazovanje strateški je potez grada Splita koji prvi put nagrađuje izvrsnost učenika, rekao je.

Splitskom Sveučilištu čestitao je i župan Splitsko-dalmatinski rekavši da je ta ustanova stup razvoja županije, kao i što su studenti budućnost razvoja i bazen budućih odgovornih dužnosti u našem društvu.

Naglasio je da će Europske studentske igre, za koje je domaćinstvo dobio Split, biti poticaj za ulaganja u gradu i u županiji, a na njima je da za dobrobit stanovništva iskoriste zlatni potencijal studenata.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.