Splitski SDP: Nacrt nacionalne razvojne strategije ignorira Split

Foto: HINA

VODSTVO splitskoga SDP-a ocijenilo je da vladin Nacrt nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske ignorira Split te je zatražilo tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bi se izveo pritisak na vladu.

"Tražimo tematsku sjednicu Gradskog vijeća o ignoriranju Splita u Plenkovićevu Nacrtu nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine kako bismo u javnom savjetovanju izvršili pritisak na vladu i spriječili pokušaj da se Split i dalje gura u zapećak na razini Hrvatske", rekao je na konferenciji za novinare predsjednik splitskoga SDP-a Goran Kotur.

Po njegovim riječima, ako predsjednik splitskoga Gradskog vijeća odmah ne sazove sjednicu, SDP će "krenuti u prikupljanje potpisa s ciljem da kao predstavničko tijelo građana Splita zauzme odlučan stav i obrani budućnost Splita".

"HDZ-ova vlada u Nacrtu strategije navodi da će se raditi na jačanju luka Rijeka, Ploče, Zadar i drugih manjih luka te na njihovu povezivanju željeznicom i cestama, a Split preskače. To znači da premijer Plenković Split svrstava u 'treću ligu' na razini Hrvatske" rekao je Goran Kotur.
 
Po njegovu mišljenju, vlada takvim pristupom jasno poručuje da Split i Splitsko-dalmatinska županija nemaju ozbiljnu gospodarsku budućnost. Istaknuo je kako bi vlada trebala poticati "modernizaciju željezničke infrastrukture za putnički i pogotovo teretni promet kao preduvjet za novi razvojni iskorak Splita i odmak od monokulture turizma".

Član splitskoga Gradskog odbora SDP-a Danijel Kukoč je istaknuo kako se ne smije dopustiti da se Split marginalizira u Nacionalnoj razvojnoj strategiji, koja je temeljni dokument za povlačenje novca iz fondova EU.

Pročitajte više