Splitski SDP pokrenuo postupak izbacivanja vijećnika koji je podržao Puljka

Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL

Gradski odbor splitskog SDP-a pokrenuo je postupak izbacivanja Damira Barbira iz stranke zato što je na sjednici Gradskog vijeća glasao za prijedlog gradonačelnika Splita Ivice Puljka o podizanju kredita Grada od 150 milijuna eura, što je bilo protivno stajalištu SDP-a.

Time je Barbir presudno pridonio minimalnoj većini za usvajanje prijedloga o kreditnom zaduženju Grada Splita. Naime, splitski gradski vijećnici u četvrtak su minimalnom većinom, zahvaljujući Barbirovom glasu, prihvatili odluku o podizanju 150 milijuna eura kreditnog zaduženja Grada Splita kod Europske investicijske banke.

Raskol među dvojicom SDP-ovaca

To je izazvalo raskol među dvojicom SDP-ovih vijećnika u Gradskom vijeću. Damir Barbir glasao je za prijedlog gradonačelnika Puljka, a Davor Matijević protiv.

"Na elektronskoj sjednici splitskog Gradskog odbora SDP-a sva 33 sudionika su jednoglasno donijela odluku o pokretanju postupka izbacivanja Damira Barbira iz stranke", rekao je danas za Hinu predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević.

Dodao je da je elektronska sjednica Gradskog odbora SDP-a Split održana jučer i na njoj su od ukupno 35 članova bila 33.

"Damir Barbir nije glasao protivno mojoj osobnoj odluci, već odluci koja je donesena na Predsjedništvu i Gradskom odboru splitskog SDP-a", rekao je Matijević.

Matijević: Barbir se nije žalio na odluku

Postupak Barbira nazvao je paradoksalnim. "Paradoksalno je što je sam sudjelovao u donošenju te odluke jer je bio na svim (stranačkim) sastancima kad se odluka donosila, a ne samo da se nije žalio na odluku već je sudjelovao u njenom kreiranju jer su odluke izglasane jednoglasno", ustvrdio je Matijević.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin jučer je izjavio kako je glasanje o kreditu od 150 milijuna eura, koji će Grad Split podići kod Europske investicijske banke, pokazalo da se splitski gradonačelnik Ivica Puljak ne drži obećanja o transparentnosti, za koju se nekoć zalagao.

Grbin rekao da Puljak nije transparentan iako se zalagao za transparentnost

"SDP je od Grada tražio da se za svaki projekt dodatno razgovara, tražili smo transparentnost, da odluke o tome kako će se koristiti novac budu upućene u Gradsko vijeće.

Puljak to nije prihvatio, što ne mogu razumjeti jer se on u više navrata sam zalagao za transparentnost. Jedno je zalagati se za transparentnost drugih, a kada bi ti trebao biti transparentan, onda to odjednom ne radiš", rekao je Grbin.

Pročitajte više