Splitski sud obustavio postupak protiv sestre Gorana Ivaniševića

Screenshot: Google Street View

SPLITSKI Županijski sud obustavio je kazneni postupak protiv Srđane Ivanišević, sestre Gorana Ivaniševića. Rješenje je nepravomoćno, o žalbi Državnog odvjetništva odlučit će Vrhovni sud.

Početkom ožujka Državno odvjetništvo podiglo je protiv Ivanišević optužnicu za zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju. Teretili su je da na račun društva Sport line nije položila 11 tisuća eura. Novac su u više navrata prije sedam godina predali Tatjana i Milovan Subotić za garažno mjesto u objektu Lazarica. Do problema je došlo kada su 2014. godine odlučili prodati stan, poslovni prostor i garažno mjesto. Doznali sy da je Sport line završio u stečaju te da je garažno mjesto ušlo u stečajnu masu. 

Tražili novac natrag, dobili ga nakon što su podnijeli kaznenu prijavu

Subotići su tražili novac koji su dali za garažno mjesto, no Ivanišević im ga je isplatila tek nakon što su podnijeli kaznenu prijavu za prijevaru. Na sudu rješavaju međusobne odnose. Stečajna upraviteljica nije postavila odštetni zahtjev jer su garažno mjesto prodali trećoj osobi pa nije nastupila šteta. 

Iskaz je dao i Srđan Ivanišević, osnivač Sport Linea, otac Gorana i Srđane Ivanišević. Subotića je upoznao preko sina. Kupio je stan i poslovni prostor u Lazarici. Ivanišević se požalio kako Subotić nije platio 14 tisuća eura za poslovni prostor, a on mu je izašao u susret i pristao da mu se izda tabularna isprava kao da je prostor plaćen u cijelosti. Potvrdio je da mu je kćer pregovarala oko garažnog mjesta. 

Državno odvjetništvo je u obrazloženju optužnice navelo da je Srđana Ivanišević obavljala sve poslove uprave društva premda formalno nije bila upisana kao član uprave te da je imala sedam godina da novac položi na račun društva, što nije učinila.

Sud: Ne bi davala pismene potvrde da je mislila novac zadržati

Optužno vijeće splitskog Županijskog suda smatralo je, pak, da Ivanišević nema svojstvo odgovorne osobe. Sve su pregledali i nisu nigdje našli da je bila stvarni voditelj poslovanja društva.

Zaključili su i da nije nanijela štetu za društvo, niti postupila s nakanom da pribavi protupravnu imovinsku korist. Dogovor je, naime, bio da se ugovor izradi kada Subotići predaju ostatak novca. Kako to nikada nije napravljeno, ugovor nikada nije sastavljen, a društvo je u međuvremenu završilo u stečaju. Ivanišević je prilikom preuzimanja novca davala kupcima pisanu potvrdu, a to sigurno ne bi radila da je imala namjeru zadržati ga, konstatirali su splitski suci, kojima nije bilo nevažno ni što je novac vraćen Subotićima krajem prošle godine.

Imajući sve u vidu zaključili su da optužnica nije pružila dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je Ivanišević počinila kazneno djelo pa su stoga donijeli rješenje o obustavi postupka. Državno odvjetništvo žalit će se Vrhovnom sudu.

 

Pročitajte više