Županijski sud u Splitu ostao bez predsjednika

Foto: Pixsell/Miranda Cikotić

DRŽAVNO SUDBENO VIJEĆE nije danas izglasalo novi mandat dosadašnjem predsjedniku splitskog Županijskog suda Marijanu Miletiću. Sa šest glasova protiv i četiri za, DSV je odbio jedinog kandidata za tu funkciju. Sada bi se trebao raspisati novi natječaj, a još postoje dvojbe ima li državni tajnik ovlasti za imenovanja vršitelja dužnosti predsjednika suda ili će sud do izbora novog predsjednika voditi Miletićeva zamjenica Maria Majić.

Odluka DSV-a je očekivana, jer Miletić nije imao ni pozitivno mišljenje ministra pravosuđa Ante Šprlje, a ni Sudačkog vijeća Županijskog suda. Osim toga, još je relativno svježa i afera s negativnim nalazom inspekcije Ministarstva pravosuđa koje je utvrdilo da je Miletić uzimao naknadu za odvojeni život, premda na to nije imao pravo. Miletić je novac vratio, no podnio je kaznene prijave protiv ljudi iz Ministarstva koji su obavili nadzor.

Miletić nije imao protukandidata

Miletić je Županijski sud u Splitu preuzeo 2013. godine od Ante Perkušića, koji se prebacio na Vrhovni sud. Obojica su bili suci Građanskog odjela. Miletić je često isticao kako je pod njegovim mandatom sud dobio sve pohvale za uspješan rad, no to, očito, nije bilo dovoljno da izbori prolaz i još jedan mandat. Svakako je zanimljivo da se na ovom natječaju, koji je sada poništen, uz njega nitko nije javio. Navodno je bilo nekoliko zainteresiranih kandidata, no ipak su odustali i nisu predali papire.

Na novi natječaj Miletić se može javiti, no pitanje je koliko to ima smisla. U slučaju njegovog odustanka, otvara se veliki prostor i zasigurno će biti nekoliko kandidata spremnih preuzeti vođenje splitskog Županijskog suda.

Pročitajte više