Splitsko Gradsko vijeće- Višak iz lanjskog proračuna za POS

SPLITSKO Gradsko vijeće na današnjoj je sjednici, nakon višesatne polemične rasprave, glasovanjem odlučilo da se višak iz prošlogodišnjeg gradskog proračuna od 21 milijun kuna preusmjeri za izgradnju stanova POS-a na Brodarici.

Grad će preuzeti obvezu komunalnog opremanja gradilišta POS-a na Brodarici čija cijena ne smije biti viša od 137 eura po četvornom metru stambene površine, a od Ministarstva graditeljstva traži da mu se priznaju svi dosadašnji troškovi koje je imao na tom gradilištu, kao npr. rušenje Diokomove zgrade na čijem se terenu grade stanovi.

Za taj prijedlog vijećnika Ivice Boljata (HSLS) i Veljana Radojkovića (SDP) glasovalo je 17 vijećnika.

Za HDZ-ov prijedlog da grad bezuvjetno preuzme sve zakonske obveze, odnosno plati cjelokupno komunalno opremanje, izradi projekte i raspiše natječaj za izvođača komunalne infrastrukture, glasovao je nedovoljan broj vijećnika- samo njih sedam iz kluba HDZ-a.

Svi su vijećnici na današnjoj sjednici bili suglasni da se izgradnja 387 stanova POS-a na Brodarici mora nastaviti, ali nisu se složili s koliko novca i kako grad u tome treba sudjelovati.

Rasprava je trajala više od četiri sata, uz stalno međusobno okrivljavanje zbog nastale situacije.

Gradonačelnik Miroslav Buličić (LS) podsjetio je na sve što se do sada događalo sa stanovima na Brodarici.

"Kada je potpisan predugovor, u doba bivše vlade, uzeto je u obzir da je u Splitu zemljište skuplje nego u drugim dijelovima Hrvatske. Da bi nas rasteretila, država je tim ugovorom preuzela troškove komunalnog opremanja, a ova vlada to sada negira tražeći da grad snosi i te troškove. Treba učiniti sve da se POS nastavi", kazao je Buličić ističući kako se višak proračuna planirao potrošiti za sport, socijalu i kulturu, a sada će ga preusmjeriti u stanove POS-a.

Ivica Boljat istaknuo je da grad mora u razgovoru s Ministarstvom inzistirati na tome da mu se priznaju komunalni doprinos i troškovi rušenja Diokomove tvornice na Brodarici, što je na kraju uvršteno i u zaključke.

(Hina) xmerc yvkn

Pročitajte više