Splitsko pravosuđe seli u zgradu robne kuće Forum?

NAKON što je 2004. Ministarstvo pravosuđa razmatralo više mogućnosti za rješenje prostora pravosudnih tijela u Splitu prije nekoliko dana zaključilo je kako je prenamjena robne kuće Forum u susjedstvu pravosudne zgrade najbolje rješenje, potvrdila je danas glasnogovornica Ministarstva pravosuđa Vesna Dovranić.

Tako je 4. veljače Ministarstvo dostavilo Središnjem državnom uredu za upravljanje državnom imovinom zahtjev za suglasnost na prijedlog predugovora za zamjenu nekretnina, od kojeg se odgovor očekuje tijekom veljače, kazala je Dovranić. Robna kuća Forum, negdašnja Prima Standa, u vlasništvu je splitskog poduzetnika Željka Keruma, koji ju je prije tri godine kupio za 21 milijun kuna nakon stečaja trgovačke kuće Jadrantekstil u čijem je sastavu do tada bila. U Ministarstvu pravosuđa, medutim, još nema odgovora na pitanje što će biti sa sadašnjom zgradom pravosudnih tijela u Gundulićevoj, tzv. Palačom pravde.

Ministrica Vesna Škare-Ožbolt u rujnu se s gradskim i županijskim prvacima dogovorila da "sud, ipak, ostane na sadašnjem mjestu, premda je bilo govora i o gradnji svojevrsna "pravosudnog trga", kakvo je rješenje predviđeno u Zagrebu.

Predlagano rješenje dogradnje jednog kata i preuređenja sadašnje zgrade Ministarstvo je ocijenilo preskupim i nedostatnim, "jer bi stajalo više od 50 milijuna kuna, a ne bi zadovoljilo sve prostorne potrebe, dok bi za gradnju nove zgrade bilo potrebno manje novca". Na internetskoj stranici Ministarstva pravosuđa o kapitalnim ulaganjima do 2007. u proračunu je za splitsko pravosuđe, odnosno "za gradnju i opremanje zgrade" predviđeno 12 milijuna kuna. Još nije poznato je li Forum samo privremeno rješenje za smještaj pravosudnih tijela do izgradnje nove zgrade ili će ta robna kuća postati sastavnim dijelom nove "Palače pravde" u Gundulićevoj ili postoji neko treće rješenje.

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović izvijestila je kako tom sudu "nisu poznati planovi Ministarstva, jer o tome nisu dobili nikakvu službenu obavijest".

Ministrica je ostvarenje tog projekta lani u Splitu ocijenila prioritetnim, jer se zbog katastrofalnog stanja zgrade još ne može uvesti automatska obradba podataka zemljišnih knjiga i gruntovnice, premda je za to izdvojen potreban novac. Glasnogovornica Dovranić poručila je kako će javnost uskoro biti obaviještena o pojedinostima prenamjene Foruma, preseljenja pravosudnih tijela i gradnje nove zgrade.

Pročitajte više