splitsko-dalmatinska županija bez mina do 2006.

Splitskodalmatinska županija bit će potpuno očišćena od mina do 2006., a cijela Hrvatska do 2010., rečeno je danas na sastanku predstavnika Hrvatskog centra za razminiranje (HCR), Županije i grada Splita, na kojem je predočen plan razminiranja ove i iduće godine.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji pod minama je blizu 13 četvornih kilometara, a ove se godine planira razminirati gotovo dva četvorna kilometra. Riječ je o predjelima na sinjskom, hrvatačkom i vrličkom području.

Ivan Čikara, predstavnik HCR-a u Zadru, kazao je kako ohrabruje podatak da su sve kuće i okućnice te poljoprivredna zemlja u najvećem dijelu Dalmacije već očišćene od mina. Isto tako razminirana su izletnička mjesta oko Perućkog jezera te svi tereni uz infrastrukturne objekte i prometnice. No otegotna okolnost u razminiranju jest manjak kvalitetnih ljudi za taj opasan i težak posao, kazao je.

U Hrvatskoj 80 posto troškova razminiranja plaća država, a ostatak su donacije. U svijetu je uobičajeno da je taj omjer obrnut, rečeno je na sastanku.

(Hina) merc dd

Pročitajte više