Spomen na ubijene fratre

DRUŠTVO hrvatskih književnika Herceg-Bosne (DHKHB) organiziralo je književnu večer u spomen na 66 fratra koje su na području Hercegovine likvidirale partizanske vlasti.

Pjesme posvećene mučeništvu fratara, ali i, kako je rečeno, hrvatskoga naroda u II. Svjetskom i Domovinskom ratu u dvorani franjevačkog samostana u Mostaru sinoć su predstavili književnici Zdravko Kordić, Krešimir Šego, Antun Lučić, fra Miljenko Stojić .

Stihove člana DHKHB ali i njemačkog te belgijskog društva pisaca Zdravka Luburića čitao je glumac mostarskog Hrvatskog narodnog kazališta Robert Pehar.

U ponedjeljak 14. veljače navršava se 60 godina od mučkog ubojstva tadašnjeg provincijala hercegovačkih franjevaca fra Leona Petrovića, gvardijana fra Grge Vasilja i još petorice fratara. Njih su, prema riječima sadašnjeg provincijala Hercegovačke franjevačke provincije fra Slavka Solde, 14. veljače 1945. iz mostarskog samostana odveli partizani i ubili ih, a njihova tijela bacili u Neretvu.

Hercegovačka franjevačka provincija je nedavno utemeljila i posebno Povjerenstvo za proučavanje života hercegovačkih fratara koje su ubili partizani.

(Hina) xzkre ydd

Pročitajte više