Spomen ploča za homoseksualce u talijanskom nacističkom logoru

Na Dan sjećanja na žrtve nacističkih zločina u bivšem nacističkom logoru u Rižarni San Sabba pokraj Trsta biti će krajem mjeseca po prvi puta otkrivena spomen ploča u znak sjećanja na homoseksualce žrtve nacizma, piše u četvrtak na svojoj prvoj stranici talijanski dnevni list "Corriere della Sera". L



Za postavljanje i otkrivanje spomen ploče homoseksualcima, žrtvama u jedinom nacističkom logoru u Italiji jedinstvenu odluku je donijela komisija muzeja Rižarne San Sabba. Predsjednik komisije je ujedno i dogradonačelnik Trsta, član Nacionalnog saveza Paris Lippi, koji kaže da bi odobrio postavljanje ploče svim žrtvama u nacstičkom logoru, ne samo homoseksualcima.

U nacističkoj Njemačkoj postojao je zakon po kojem su homoseksualci bili zatvarani u konclogore. U fašističkoj Italiji takvog zakona nije bilo, jer je Mussolini držao kako Talijan ne može biti gay, ali su homoseksualci proganjani. Sada će se prvi puta odati počast homoseksualcima koji su bili žrtve nacizma samo zato što su drugačije manifestirali svoju seksualnost.

Spomen ploča će biti otkrivena 26. siječnja, dan uoči Dana sjećanja.



(Hina) xstom ybr

Pročitajte više