spomen-ploča slovačkom književniku martinu kukučinu u lipiku

U povodu 75. godišnjice smrti Martina Kukučina (Jasenova,1860. Lipik, 1928.), poznatoga slovačkog književnika i velikog prijatelja hrvatskog naroda, te 140. obljetnice Matice slovačke, danas je u Lipičkome parku otkrivena spomenploča tom slovačkom književniku.

Spomen-ploču su otkrili slovački veleposlanik u Hrvatskoj Jan Patrik, zastupnica slovačke i češke nacionalne manjine u Hrvatskome saboru Zdenka Čuchinl te predsjednik Matice slovačke Jozef Markuš.

Lipički gradonačelnik Stjepan Horvat je rekao da će se ta spomen-ploča nakon obnove kuće u kojoj je od 1926. do 1928. u Lipiku živio i radio liječnik i književnik Martin Kukučin (pr. ime Matej Bencur) postaviti na njezinu pročelju.

O životnom putu i književnom djelu Martina Kukučina te povezivanju hrvatskog i slovačkog naroda govorili su veleposlanik Jan Patrik, saborska zastupnica Zdenka Čuchnil, Jozef Markuš i predsjednik Matice slovačke iz Zagreba Zlatko Jevak.

Drago Štanbuk, izaslanik Selca na Braču, u kojem je Kukučin zasnovao obitelj, pisao književna djela i radio, istaknuo je da slovački pisac nije povezao samo hrvatski i slovački narod, nego i Hrvate Dalmacije s Hrvatima Slavonije.

Izradu spomen-ploče u ljevaonici Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu pomoglo je Ministarstvo kulture, a ona je djelo kipara Ante Jurkića.

U kulturno-umjetničkom programu nastupili su članovi mješovitog pjevačkog zbora KUD-a "Industrogradnja" iz Zagreba, pjevačkog zbora "Lira" i KUD-a "Lipa" iz Lipovljana.

Svečanost su organizirali Matica slovačka iz Zagreba, lipičko Gradsko poglavarstvo, Savez Slovaka i Društvo hrvatsko-slovačkog prijateljstva iz Zagreba.

Pročitajte više