Sporazum o nuklearci Krško stupio na snagu

SLOVENSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u utorak da je hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljani predalo diplomatsku notu kojom je hrvatsku stranu obavijestilo o ratifikaciji sporazuma o nuklearci Krško u slovenskom parlamentu, te je time, sukladno ugovoru o nuklearci, taj sporazum stupio na snagu.

Kako navode slovenski diplomatski izvori koje je prenijela agencija STA, nota sadržava i zajedničku izjavu donesenu prilikom potpisivanja ugovora o Krškom.

Kako je međutim povodom predaje diplomatske note javio slovenski radio, uz notu je predan i slovenski zakon o ratifikaciji koji u svom trećem članku govori o europskoj konvenciji o odlaganju nuklearnog otpada, odnosno obvezi slovenske strane da za krški radionuklearni otpad uvaži skraćene rokove za trajno zbrinjavanje koji se tom konvencijom zahtijevaju, a hrvatski-slovenski ugovor ih ne predviđa.

U vezi s time znači li spomenuti zakon o ratifikaciji, priložen noti, formalnu rezerviranost prema sporazumu ili ne, u Ljubljani postoje različita tumačenja, javio je slovenski radio.

Isti izvor podsjeća na nedavnu izjavu ministra okoliša Janeza Kopača da je spomenuti članak formalna rezerviranost prema sporazumu iz kojega bi trebalo proizaći hrvatsko prešutno slaganje ili dodatni pregovori, dok su informacije koje daje slovensko ministarstvo vanjskih poslova različite.

"Treći članak zakona o ratifikaciji niti u formalnom-pravnom niti u sadržajnom smislu ne znači rezerviranost prema ugovoru. Riječ je samo o naputku slovenskoj komisiji i to ne utječe na sadržaj ugovora, te ne mijenja pravni učinak odredaba tog ugovora", izjavio je u utorak za slovenski radio Drago Mirošič iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte više