KORONAVIRUS

Kako spravica od 150 kuna može spasiti život tijekom zaraze koronom

JEDAN od misterija covida-19 je zašto razina kisika u krvi može pasti na opasno niske razine, a da pacijent to ne primijeti. To je poznato kao "tiha hipoksija".

Zbog toga pacijenti dolaze u bolnicu u punom lošijem zdravstvenom stanju nego što shvaćaju, a u nekim slučajevima i prekasno za djelotvorno liječenje. No potencijalno spasonosno rješenje u vidu pulsnog oksimetra omogućava pacijentima da prate razinu kisika kod kuće, a košta samo dvadesetak funti, piše BBC.

Pulsni oksimetar koristi se za visokorizične covid-pacijente u Velikoj Britaniji, a mnogi liječnici smatraju da bi svatko trebao kupiti taj uređaj.

Razina kisika u krvi

Normalna razina kisika u krvi je od 95 do 100 posto.

"Primali smo pacijente s covidom-19 koji su imali razinu kisika u krvi od 70 do 80 posto. Bilo je to zaista neobično i zastrašujuće otkriće koje nas je nagnalo da preispitamo ono što radimo", kaže dr. Matt Inada-Kim, specijalist za akutnu medicinu u Hampshireu koji je postao voditelj nacionalnog projekta Covid Oximetry@home.

Pulsni oksimetar navlači se na srednji prst i emitira svjetlost u tijelu. Prema količini apsorbirane svjetlosti mjeri razinu kisika u krvi. U Engleskoj se takvi uređaji daju osobama s covidom-19 starijima od 65 godina, mlađima koji imaju druge zdravstvene probleme ili osobama za koje liječnici procijene da je potrebno.

Razina kisika mjeri se triput dnevno. Ako padne ispod 93 ili 94 posto, potrebno je nazvati liječnika obiteljske medicine. Ako padne ispod 92 posto, odmah treba poći na hitni prijem ili pozvati Hitnu pomoć. Studije koje još nisu prošle neovisnu recenziju pokazale su da i mali pad razine kisika ispod 95 posto može povećati rizik od umiranja.

"Smisao cijele ove strategije je sprječavanje teških oboljenja, odnosno primanje pacijenata u situacijama kad im još možemo učinkovito pomoći", rekao je dr. Inada-Kim.

Chris Harris (70) bio je jedan od prvih pacijenata u ovom projektu. U studenom prošle godine liječio se od urinarne infekcije, ali je dobio neočekivane simptome gripe, pa ga je njegov liječnik obiteljske medicine poslao na testiranje na covid-19. Bio je pozitivan. 

"Nije mi problem priznati da sam zaplakao, bilo je to vrlo stresno i zastrašujuće vrijeme", rekao je Harris za BBC.

Razina kisika u njegovoj krvi je pala nekoliko postotaka ispod normale pa je nakon razgovora s obiteljskim liječnikom pošao u bolnicu. U tom trenutku još se osjećao dobro, ali stvari su se počele mijenjati dan nakon što je primljen.

"Počeo sam otežano disati i imao sam visoku temperaturu, a kako su dani prolazili, razina kisika postupno se smanjivala i pala na 80 posto", objasnio je Harris, koji ipak nije trebao intenzivnu skrb i na kraju se sasvim oporavio.

"Otišao sam u bolnicu u posljednji trenutak i to je zastrašujuće. Pulsni oksimetar je bio taj koji me natjerao da dođem u bolnicu, inače bih sjedio kod kuće misleći da ću se oporaviti. Zaista sam imao sreće i zbog toga sam vrlo zahvalan."

Njegova obiteljska liječnica dr. Caroline O'Keefe kaže kako primjećuje ogroman porast broja ljudi kod kojih se na ovaj način prati razina kisika: "Na Božić smo imali 44 pacijenta pod nadzorom, a danas ih je već 160. Morali smo učetverostručiti broj djelatnika u posljednja dva tjedna."

Engleski sustav javnog zdravstva (NHS) nabavio je 300.000 pulsnih oksimetara. Dr. Inada-Kim kaže da nema konačnih dokaza da ova sprava spašava živote i da će se o tome više znati do travnja ove godine. No prvi pokazatelji su pozitivni.

"Ono što primjećujemo su kraći boravci u bolnicama, bolje preživljavanje i smanjenje pritiska na hitne službe", rekao je Inada-Kim, koji je toliko uvjeren u ulogu pulsnog oksimetra u suzbijanju tihe hipoksije da je naglasio kako bi svi trebali razmisliti o kupnji.

"Ja bih to učinio, a znam i mnoge kolege koji su ih kupili i podijelili svojim bližnjima", zaključio je Inada-Kim i dodao kako treba provjeriti imaju li uređaji oznaku CE te da treba izbjegavati aplikacije na mobitelima zato što nisu pouzdane.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više