Sprema se prosvjed - Stegnite vi svoj remen, bando lopovska!

"OVO JE previše, građani žive od 2500 kuna a 'oni' sa 15 tisuća kuna plus sve beneficije nama stežu remen! Kako ih nije sram?! Tko može živjeti od toga? Ni režije čovjek ne može platiti! Hrana je postala luksuz!", stoji u pozivu na prosvjed na Facebooku objavljenom sinoć u 22 sata.

U samo 12 sati od "lansiranja" poziva, broj onih koji su se odazvali na prosvjed "za koji nam ne trebaju sindikati" popeo se na tisuću iz cijele Hrvatske, a broj članova raste iz minute u minutu. Prosvjedu se pridružila i grupa "Dajte nam da živimo" sa više od dvije tisuće članova, a koja je nastala kao odgovor na najavljenu reformu zdravstva. Poručuju da je došlo vrijeme da se svi udružimo zajedno i aktiviramo.

Inicijator napominje da nije član niti jedne stranke jer su "Svi isti! Lopovi!", i poziva sve gradove da prestanu živjeti u strahu i izađu na ulice s "Buđenjeeeee dragi moji Hrvati!".

Citiraju se stari Latini, Edo Majka, Bruno Bušić

Citira poznatog repera: "Lijepo kaže Edo Maajka u jednoj pjesmi: ' ..ljudi ne vole probleme, kad ih gaze neće vikat, daj im samo hljeba i slamku da mogu disat, sve prolazi sve..'“; latinsku poslovicu: "Qui tacet, consentire videtur" ("Tko šuti, izgleda da se slaže") pa i izjavu koja se pripisuje političkom emigrantu Bruni Bušiću:

"Vidjet ćete kako naši kradu. Svatko nas je krao i potkradao, a najteže će biti kad nas naši budu krali i prodavali svjetskim jebivjetrima, makrolopovima. Navalit će na nas velike ptice grabljivice. Kako tada nas spasiti od nas?", kazao je navodno Bušić 1975. godine, tri godine prije nego što je ubijen u Parizu.

Najvjerojatniji datum prosvjeda je zadnji dan studenog

Prosvjed će se, nadaju se, održati na glavnim trgovima hrvatskih gradova, a kao najvjerojatniji datum spominje se 30. studenoga, iako neki od onih koji su se odazvali predlažu i Svetog Nikolu.

Podsjetimo, internet je poslužio nekoliko puta za organiziranje prosvjeda, od kojih se najuspjelijim smatra prosvjed srednjoškolaca koji su u jednom danu oborili godinama pripremanu državnu maturu, a preko interneta organiziran je i prosvjed protiv nasilja na gradskim ulicama.

Nezapamćena kampanja ismijavanja Sanadera

Čak ni u predizbornoj kampanji prije godinu dana premijer Ivo Sanader se nije našao na udaru ovako brutalne kampanje ismijavanja kakva je, izazvana nedavnim događajima, pokrenuta na internetu, prvenstveno na hrvatskoj mreži na Facebooku.

Čak četrdeset fotomontaža aktivirala je grupa "Kako je Ivo ukrao Božić" kojom se ismijava premijera zbog zabrane božićnih domjenaka i darova u javnim tvrtkama. Grupa je u tri dana okupila 20 tisuća članova, te i dalje raste, a ilustrirana je fotomontažom Sanadera kao - Grincha.

Ponajviše se premijeru zamjeraju skupocjeni satovi, jer se već odavno zna jedan premijerov sat košta kao stan od više desetaka kvadrata stana u Zagrebu. "Smradanaderu", kako ga je oslovio nakon izručenja Hrvatskoj, napakostio je upravo osuđeni otmičar Hrvoje Petrač iz zatvorske ćelije u Lepoglavi. Učinio je to preko svog prijatelja, pokojnog Ive Pukanića, naputkom da se pozabavi luksuznom kolekcijom zlatnih i dijamantnih satova.

Niti dan danas ta priča nije dobila epilog - računa za satove nema, a Petračeva teza da ih je premijer dobio od vlasnika velikih firmi na poklon, odnosno kao mito u iznosu od nekoliko desetaka tisuća eura, ovisno o satu, ostaje nepobijena.

Nikada nije objašnjeno niti kako je Sanader došao do stana u suterenu vile u Nazorovoj u Zagrebu, gdje i danas živi. Pompozno najavljivano zavirivanje u porijeklo imovine kriminalcima, koje je uslijedilo nakon što je mafija u Hrvatskoj pokazala da je u svom cvatu i da se države ne boji ni najmanje, očito neće dovesti do toga da premijer pokaže na svom primjeru: ovaj luksuz sam stekao svojim radom, sa svojih deset prstiju. Dotad će u percepciji građana koje se poziva na štednju ostati da su Sanaderu luksuz priuštili njegovi "ljepljivi prstići".

A.B.
Foto: Facebook

Pročitajte više