Spriječen teroristički napad u Njemačkoj?

NAKON pronalaska dviju eksplozivnih naprava u vlakovima u Dortmundu i Koblenzu državno odvjetništvo u Karlsruheu je u utorak navečer zbog sumnje u terorističku pozadinu pokrenulo istragu protiv nepoznatih počinitelja.

"U oba kofera su se nalazile boce s propanom te benzinom te naprava za tempirano paljenje", objasnio je državni odvjetnik Henner Kruse.

"Zbog istodobnog pronalaska i identične građe pretpostavljamo da se radi o povezanim slučajevima", objasnio je Kruse te izjavio da je odvjetništvo u suradnji s policijom i uredom za zaštitu ustavnog poretka protiv nepoznatih osoba zbog sumnje udruživanja u terorističku skupinu pokrenulo istragu.

Istodobno nije otklonjena sumnja da se radi o kriminalnoj pozadini.

"Zasad nemamo indicija da se radi o ucjeni željeznice ali istražujemo i u tom smjeru", priopćila je policija.

Prva eksplozivna naprava pronađena je jučer u ekspresnom vlaku koji povezuje zapad i istok najmnogoljudnije njemačke savezne pokrajine Sjevernog Porajnja - Vestfalije. Kondukter je iz prepunog regionalnog vlaka izvukao kofer s ekplozivnom napravom i obavijestio Saveznu policiju, nakon čega je kolodvor u Dortmundu bio zatvoren na nekoliko sati.

Istodobno je i u jednom regionalnom vlaku u Koblenzu u središnjoj Njemačkoj pronađen paket sa sličnom napravom.

Policija je priopćila da bi, da su naprave eksplodirale, došlo do "katastrofe s mnogobrojnim ljudskim žrtvama" s obzirom na to da su regionalni vlakovi prepuni ljudi i da voze velikom brzinom. U oba slučaja eksplozivna naprava je bila postavljena u prvom vagonu tik do lokomotive.

Slična naprava pronađena je i prije tri godine na kolodvoru u Dresdenu i nije ekspodirala zahvaljujući pravovremenoj intervenciji. Tada se radilo o ucjeni Njemačkih željeznica a počinitelj je uhićen i osuđen na 12 godina zatvora.

Index.hr/Hina

Pročitajte više