Srbi iz Kosovske Mitrovice jači i od europske i albanske policije

RADNICI srpske nacionalnosti koji prosvjedom traže povratak na radna mjesta jutros su probili policijski kordon i ušli u zgradu suda u Kosovskoj Mitrovici na kojoj su istaknuli srpsku zastavu.

Kako javlja B92, njihov ulazak nije pokušavalo spriječiti niti 30 specijalaca kosovske policije ni policajci UMNIK-a koji čuvaju zgradu suda.

Ispred zgrade je policija uklonila neeksplodiranu bombu "kašikaru", a prosvjednici se još nalaze u zgradi suda koju ne žele napustiti.

Na sudu u Kosovskoj Mitrovici je do dolaska UNMIK-a i KFOR-a radilo oko 200 Srba koji su potjerani s posla te od 21. veljače svakodnevno prosvjeduju ispred zgrade.

"Nismo ušli u urede jer su zaključani. Ne želimo ulaziti i provaljivati jer se tu čuvaju arhive", kazao je okružni javni tužitelj Milan Bigović. Njegova zamjenica Milanka Prstojević dodala je kako nisu sa sobom nosili nikakvo oružje.

Šef civilne misije UN-a Joachim Riker policiji UNMIK-a je naredio da ponovo preuzme kontrolu nad zgradom suda.

"Oni koji su pribjegli nasilju u sjevernoj Mitrovici prešli su jednu od crvenih linija UNMIK-a", kazao je Riker i najavio da će napadačima biti suđeno, te od srpskih vlasti zatražio da ubuduće spriječe slične incidente.

Kosovski premijer i predsjednik od Rikera su zatražili da iz zgrade suda istjeraju "huligane koji su uzurpirali zgradu", a srpski su predstavnici u međuvremenu održali prvu rundu pregovora s regionalnim predstavnicima UNMIK-a koji su obećali da će zahtjevi onih koji su zauzeli zgradu biti proslijeđeni međunarodnoj civilnoj upravi u Prištini.

J.M.
Foto: Arhiva

Pročitajte više