Srbi na Kosovu opet spremaju balvane, Tadić smiruje tenzije

"SVI SRBI na sjeveru Kosova od sutra ujutro bit će na ulicama, kako bi spriječili eventualni pokušaj kosovske policije i carine da zauzme granične prijelaze prelaze Brnjak i Jarinje", rekao je za srpski Blic čelnik općine Leposavić Branko Ninić dodajući kako neće dozvoliti za sutra najavljeno preuzimanje graničnih prijelaza od strane vlasti Kosova. Oba granična prijelaza nalaze se pod blokadom lokalnih Srba, dok su u mjestu Zupče istovareni balvani kako bi se onemogućilo prometovanje, javlja isti izvor.

Tenzije su se podigle nakon što je misija EULEKS-a najavila da od sutra preuzimaju operativne poslove na prijelazima Jarinje i Brnjak, zajedno s kosovskim carinskim službenicima.

"Funkcioniranje carine je legalno i legitimno pitanje koje ima podršku međunarodne zajednice, misije Kfora i Euleksa. Međunarodne snage će dati punu podršku i pomoć, u okviru mandata koji imaju, a u cilju vladavine prava i zakona u Republici Kosovo", navodi se u današnjem priopćenju Vlade Kosova.

Srpski predsjednik Boris Tadić pozvao je večeras i Srbe i Albance na uzdržanost i podršku dijalogu. Tadić pozvao kosovske Srbe, javlja RTS,  da ne reagiraju na provokacije jer je "njihov miran život i budućnost njihovih obitelji najviši interes Srbije".

Pročitajte više