Srbi napustili konferenciju u Prištini

KOSOVSKI Srbi napustili su u subotu u Prištini konferenciju o žrtvama prisilnog nestanka, protuzakonitog lišavanja slobode i otmica prije, za vrijeme i poslije oružanih sukoba na Kosovu, koju organizira Fond za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda uz podršku Vijeća Europe, nezadovoljni ponašanjem albanskih sudionika konferencije, javlja beogradska agencija Beta.

Naime, Albanci su na konferenciji optužili Srbe za masakriranje i nestanak članova svojih obitelji tijekom rata na Kosovu i za te tvrdnje ponudili dokaze u obliku video-snimaka i raznih dokumenata.

Srbi su takav potez nazvali provokacijom i napustili konferenciju u znak prosvjeda.

Konferencija je počela pozivom Nataše Kandić, direktorice FHP-a, da svi koji imaju dokaze za počinjene zločine da ih javno objave i ukažu na one koji su te zločine počinili, javlja Beta.

"Svjedoci i oni koji su preživjeli pokolje moraju reći što se dogodilo i tko je činio zločine 1998. i 1999. godine. Neka to kažu javno", rekla je Nataša Kandić.

Član radne skupine kosovske vlade za nestale osobe Naser Rugova rekao je da je dijalog sa srpskim vlastima o tom problemu nije tehničko već humanitarno pitanje.

"Za budućnost koja se gradi kako na Kosovu, tako i u zemljama regije, mi trebamo dati odgovore na mnoga pitanja. Trebamo dati prioritet pitanju nestalih osoba i rasvjetljavanju njihove sudbine kako bi pravda bila zadovoljena", rekao je Rugova i dodao da Albanci imaju četiri puta više nestalih od Srba.

Po završetku rada u Prištini ova će se konferencija preseliti u Beograd.


Pročitajte više