Srbi pripremaju tužbe za logore i mučenja protiv Republike Hrvatske

GRAĐANI Srbije koji su u vrijeme rata bili u nekom logoru u Hrvatskoj podnijet će tužbe protiv Republike Hrvatske, piše novosadski "Dnevnik", koji također najavljuje kako će se i Srbija i Crna Gora suočiti s tužbama bivših hrvatskih logoraša koji su bili zatočeni u logorima u Srbiji.

U listu se navodi da nema službenih podataka koliko je građana Srbije i Crne Gore 1991. bilo u zatočeništvu u nekom od logora u Hrvatskoj, gdje su, po pisanju lista, "mučeni, psihički i fizički maltretirani", ali da Informativno-dokumentacijski centar "Veritas" u Beogradu procjenjuje kako je riječ o 15.000 Srba i pripadnika bivše JNA.

Ova organizacija bivše zatočenike hrvatskih logora savjetuje da u Hrvatskoj nađu odvjetnika i pokušaju se nagoditi s vlastima u Zagrebu te im, po riječima direktora "Veritasa" Save Štrpca, predlaže da u slučaju da budu odbijeni tuže državu Hrvatsku. Prema njegovim riječima, tužbu podnose pojedinci, a sve češće i skupine nekadašnjih zatočenika, a bilo bi ih, kaže Štrbac, i više no prisutan je strah jer su mnogima navodno u Hrvatskoj ostali ili se vratili roditelji ili bliža rodbina.

Ovaj list je u današnjem broju također objavio informaciju da će se i SCG suočiti s tužbama bivših logoraša koji su 1991. bili zatočeni u Srbiji.

U 18 logora za Hrvate u Srbiji, tijekom rata bilo je zatočeno oko 20.000 ljudi, izjavio je za "Dnevnik" predsjednik "Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora" Danijel Rehak.

"Pisanje (kolektivne privatne) tužbe protiv Srbije i Crne Gore i bivše Jugoslavenske narodne armije je pri kraju, ali da se ne bi čekalo, jer je zahtjeva sve više -- do sada ih imamo oko 5.000 -- tužbe se podnose i za manje grupe", naveo je Danijel Rehak.e

Pročitajte više