Srbi su prije točno 28 godina ubili 9 ljudi u Novoj Mokošici kod Dubrovnika

Ilustracija/Screenshot: YouTube

POLAGANJEM vijenaca i paljenjem svijeća u dubrovačkom naselju Nova Mokošica danas je odana počast devetero građana koji su 7. listopada 1991. u topničkom napadu srpsko-crnogorskog agresora poginuli ispred skloništa.

Sedmero poginulih imalo je između 17 i 20 godina

Sedmero od devetero stradalih bilo je u dobi od 17 do 20 godina. Poginuli su Denis Ćimić, Vladimirka Dopsai, Milenko Kulaš, Miho Liban, Nikola Liban, Alen Vasiljević, Joško Vuković, Jozo Brajović i Ivo Maškarić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je kako za ovaj zločin nitko nikad nije odgovarao.

"Uistinu se pitamo zašto se tako dogodilo, da se nije ni pokušalo pronaći krivca koji bi odgovarao za ovo zlodjelo. Stradala je većinom mladost koja je tek počela živjeti, a nisu bili pripadnici ratnih postrojbi. Sve one koji danas tvrde kako su tada branili svoje kuće pitam na koji to način brane svoju kuću kad istovremeno napadaju nevine žrtve u drugom gradu", naglasio je Franković.

Dodao je kako se žrtava treba sjećati i cijeniti sve što su njihove obitelji dale za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

Gradonačelnik Dubrovnika: Treba zatražiti novu istragu

"Treba opet potaknuti pitanje, zatražiti novu istragu o tome tko je učinio ovaj zločin nad civilima", rekao je Franković.

Najavio je kako će u 2020. godini u luci Gruž početi gradnja spomenika u počast djeci stradaloj u Dubrovniku tijekom Domovinskog rata.

"Nakon Slavonskog Broda Dubrovnik je drugi grad u Hrvatskoj po broju djece žrtava, njih petnaest. Spomenik bi bio vidljiv svima koji stižu u Dubrovnik s mora ili samo prolaze cestom. Time želimo odati poštovanje najvećoj žrtvi koju je dao ovaj grad, nevinim mladim ljudskim životima", zaključio je Franković.

Predsjednica Gradskog kotara Mokošica Nikolina Pozniak rekla je kako je odavanje počasti najmanje što stanovnici tog naselja mogu učiniti za svoje poginule susjede i prijatelje, a gradski vijećnik iz Mokošice Blaž Pezo poručio je kako mržnja i osveta nisu ni cilj ni trajno opredjeljenje, već izgradnja i očuvanje mira.

Nakon obilježavanja obljetnice služena je sveta misa zadušnica.

Pročitajte više