Srbija danas bira predsjednika

SRBIJA danas bira svog predsjednika. Birališta su otvorena u sedam sati, a u napetom i neizvjesnom drugom krugu natječu se dosadašnji predsjednik Boris Tadić iz Demokratske stranke i Tomislav Nikolić kandidat Srpske radikalne stranke. Razlika između njih u prvom krugu izbora bila je tek oko četiri posto - Nikolić je osvojio 39,99%, a Tadić 35,39% glasova.

Nevladina organizacija CeSID (Centar za izbore i demokraciju) objavila je prije nekoliko dana kako je nemoguće predvidjeti tko će od njih dvoje pobijediti.

S druge strane, Institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane objavio je svoju analizu raspleta situacije u predstojećem drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji u kojem će odluku o novom šefu države donijeti neodlučni birači.  Oni će se, navodi Institut, u posljednjem trenutku odlučiti za koga će glasati, a to je ovisno od utisaka koje će na njih ostaviti Tadić i Nikolić.

Nikolić ima jedinstveno, Tadić dispergirano biračko tijelo

U skladu s tim, Boris Tadić je zaoštrio izbornu retorika u posljednja dva tjedna, jer je morao privući pristalice Liberalno demokratske partije (LDP), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS).

Nikoliću je bilo relativno lakše ući u zaoštravanje odnosa, jer ima jedinstveniju podršku. Međutim, Nikolić je izbjegavao oštru predizbornu retoriku, jer želi zadobiti naklonost šireg biračkog tijela, iako bi, kako navodi Institut u analizi, Nikolićeva oštra retorika koristila Tadiću.

Unatoč proeuropskom raspoloženju, glasovi idu Nikoliću

IFIMES smatra kako je većinsko raspoloženje birača u Srbiji europsko, ali će većina birača glasati u korist Nikolića. Institut također upozorava na mogućnost izborne prijevare pristalica Borisa Tadića i aktualne strukture vlasti koja drži glavne poluge izbornog procesa. Zbog toga je potrebno pooštriti nadzor izbornog procesa od strane domaćih i međunarodnih promatrača i službenika.

Analitičari računaju i na dobro organiziranu mrežu povjerenika SRS-a na terenu, koja je u stanju spriječiti eventualne pokušaje izborne prijevare.

Koštunica samo prešutno podržao Tadića

DS je formalno zatražio podršku koalicije DSS-NS za drugi krug predsjedničkih izbora. Uz podršku Tadiću, DSS i NS su Demokratskoj stranci uputile aneks koalicijskog sporazuma u kojem zauzvrat traže da DS prihvati mogućnost suspenzije sporazuma o pridruživanju EU u slučaju da EU uputi misiju na Kosovo.

Tadićeva je stranka je odbila potpisati aneks koalicijskog sporazuma, ali su premijer Vojislav Koštunica i Vladimir Ilić obećali "prešutnu" podršku Tadiću. Premijer Srbije Vojislav Koštunica smatra kako Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju može biti potpisan samo ako EU ne pošalje "protupravnu misiju" na Kosovo.

Kako predviđa IFIMES, podrška Koštunice jednom od kandidata ionako ne bi bitno utjecala na ishod izbora.

Veći odaziv nego u prvom krugu

Konačni broj birača u drugom krugu predsjedničkih izbora u Srbiji je 6.723.762, i veći je za oko 15.000 birača nego u prvom krugu. Birači u  Velikoj Britaniji, Kanadi, Portugalu i SAD-u glasali su jučer zbog vremenske razlike, a u ostalim zemljama glasuju danas kao i u Srbiji.

CeSID procjenjuje kako će odaziv birača biti čak veći nego u prvom krugu kad je na izbore izašlo 4,1 milijuna ljudi, odnosno 61,27% birača. Prema tim procjenama na izbore bi moglo izaći od 4,2 do 4,6 milijuna ljudi.

R.I.
Foto: AFP

Pročitajte više