Srbija dobila uranjeni božićni poklon od EU u obliku milijardu eura

SRBIJA je od Europske unije dobila na korištenje milijardu eura nepovratne pomoći namijenjene društvenom i gospodarskom razvoju zemlje. Svota je osigurana  iz fondova za pretpristupnu pomoć (IPA), čiji je ukupan proračun od 11,5 milijardi eura namijenjen zemljama kandidatima i potencijalnim kandidatima za članstvo EU.

"Ovo je najveći ugovor za pomoć Srbiji koju je ona ikada dobila", rekao je potpredsjednik srbijanske Vlade Božidar Đelić koji je i potpisao sporazum.

Novac je doniran za razdoblje od ove do 2011. godine te će biti uložen u reformu državne uprave, pravosuđa i policije, za društveno-gospodarski razvoj, brži proces europskih integracija i suradnju sa zemljama regije. 

Božidar Đelić rekao je da pomoć EU nije uvjetovana rješavanjem statusa Kosova, niti drugim političkim pretpostavkama.

Predstavnik EK Pierre Mirel rekao je da je Srbija europska zemlja koja će jednog dana postati članica EU  te je izrazio nadu da će Srbija uskoro ispuniti uvjete Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU, koji je nedavno potpisala.

Srbija je od 2001. godine utrošila oko milijardu i 400 milijuna eura pomoći koje je dosad dobila od EU-a. Sljedeće godine trebala bi dobiti 190,9 milijardi pomoći od fondova za pretpristupnu pomoć EU, od čega bi samo na razvoj lokalne infrastrukture trebalo biti utrošeno 25 milijuna eura. Za obrazovanje bi se trebalo potrošiti dodatnih 8 milijuna kuna, a 2 milijuna eura namijenjena su medijima i promociji europskih integracija.

D.M.

Pročitajte više