Srbija: DOS-ov prijedlog Ustava - predsjednika bira skupština

SRBIJA bi, po novom republičkom ustavu, trebala biti parlamentarna republika u kojoj će se predsjednik birati u skupštini, zaključak je Predsjedništva vladajuće koalicije DOS.

Predsjedavajući sjednice DOS-a održane u utorak navečer, ministar za ljudska i manjinska prava Srbije i Crne Gore Rasim Ljajić, kazao je novinarima da će "nositelj suverentiteta biti građani Srbije", a da će se konačnom formulacijom "pomiriti građanski i nacionalni koncept".

Novi ustav, koji bi trebao biti izrađen i prihvaćen do početka iduće godine, predvidjet će decentralizaciju države i široku lokalnu samoupravu, kazao je Ljajić.

Po sada važećem Ustavu Srbije, predsjednika države biraju neposredno građani, a uvjet da bi izbori uspjeli jest da na birališta izađe više od 50 posto od ukupnog broja upisanih birača. Zbog neispunjenja tog uvjeta, predsjednički izbori su prošle godine dvaput propali, te funkciju predsjednika države - nakon isteka mandata haaškom optuženiku Milanu Milutinoviću - obavlja predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić.

Pročitajte više