Srbija namjerava podnijeti protutužbu na hrvatsku tužbu za genocid podignutu još 1999.

SRBIJA je spremna za tužbu Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a mogla bi se odlučiti i na protutužbu, poručio je Saša Obradović, srpski zastupnik pred tim sudom.
Hrvatska je Srbiju tužila za genocid još 1999. godine. Prvom tužbom beogradske vlasti su optužene da su izvršile genocid ne samo nad Hrvatima, nego i nad Srbima u Hrvatskoj.


Srbija se 18. studenog mora pojavit pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, koji će tada odlučiti je li pod njegovom nadležnošću vođenje procesa kojeg hrvatska strana pokreće tužeći Srbiju zbog genocida počinjenog u prvoj polovini 90-tih.

Prema Obradovićevim riječima, jedan od poteza Srbije, ukoliko se sud proglasi nadležnim, spomenuta je protutužba, ali, istaknuo je, ta je politička odluka na vladi u Beogradu. "Ukoliko sud odluči da je nadležan, i ukoliko odbije naše procesne prigovore, mi ćemo dobiti rok za odgovor na tužbu", pojašnjava Obradović. "Taj odgovor na tužbu, osim što sadrži obranu, jednostavno rečeno, može sadržavati i protutužbeni zahtjev. Taj zahtjev mora biti u okviru onoga što je predmet tužbe, a to je genocid", kaže Obradović.

Srbija ne može odgovarati za zločine koji su počinjeni kada nije bila članica UN-a

Obradović ujedno brani Srbiju navodeći kako njegova država ne može odgovarati za zločine koji su počinjeni u vrijeme kada Savezna Republike Jugoslavija nije postojala te nije bila članica Ujedinjenih naroda onda kad je Hrvatska podnijela tužbu.

Ravnatelj Dokumentacijskog centra "Veritas" Savo Štrbac drži da bi bio izvrstan potez ukoliko bi se Srbija odlučila za protutužbu. "Srbima iz Hrvatske se, ukoliko se sud proglasi nadležnim, pruža mogućnost da se putem protutužbe, koju bi, nadam se, Srbija podnijela, iznese sve ono ružno što se dogodilo Srbima iz Hrvatske", kazao je Štrbac.

Dragoljuba Mićunovića, predsjednika parlamentarnog Odbora za vanjske poslove, smatra da tužbe i protutužbe nisu najbolji način regionalnog pomirenja. "Mislim da s tim tužbama i protutužbama na neki način nanosimo štete i jedni drugima, ali i sami sebi. Jer, opet kažem, mi stojimo na vratima Europe, i jedni i drugi", kazao je na koncu Mićunović.

Ig.M.
Foto: AFP

Pročitajte više