Srbija neće ispuniti uvjete SAD-a do 31. ožujka

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić izrazio je sumnju da će vlasti u Beogradu do 31. ožujka moći odgovoriti na zahtjeve američke administracije koje je u svom dvodnevnom posjetu iznio, kao uvjet za nastavak financijske pomoći, američki veleposlanik za pitanja ratnih zločina Pierre Richard Prosper.

´Ne mislim da možemo 31. ožujka uzeti kao neki krajnji rok pa da nas uhvati panika. Jednostavno, postoji neki tempo događaja u ovoj zemlji koji ima svoju logiku. Nisam optimist da ćemo do 31. ožujka moći okončati ono što oni očekuju´, kazao je Đinđić novinarima na kraju svog današnjeg posjeta MUP-u Srbije, dodajući da bi ´bilo dobro da 200-300 milijuna dolara dođe u zemlju, ali da nije tragično ako ne dođu´.

Nema jamstva da bivši vojni vođa bosanskih Srba Ratko Mladić, čije uhićenje - kao i uhićenje optuženih za ratne zločine u Vukovaru Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića - traže SAD, ´nije u Srbiji´, ali srbijanska vlada dosad nije dobila ni jednu pouzdanu informaciju da on jest u Srbiji. Dužnosnici Sigurnosno-informativne agencije MUP-a Srbije ne znaju niti boravište Radića i Šljivančanina.

´Oni, za razliku od Mladića, jesu državljani Srbije. Oni se sigurno, ili s visokim stupnjem vjerojatnosti, nalaze na teritoriju Srbije. Mislim da prilično neozbiljno izgledamo kao država ako svaki puta za svakoga koga se traži kažemo da ne znamo gdje se nalazi´, kazao je Đinđić. Dodao je da bi se oni trebali sami predati Haškom sudu, što bi bio ´vrhunski domoljubni čin´.

Pročitajte više