Srbija: Nova Vlada nije kontaktirala s generalima, haaškim optuženicima

NITKO iz nove srbijanske vlade premijera Vojislava Koštunice nije kontaktirao s generalom Vladimirom Lazarevićem, jednim od četvorice haaških optuženika za ratne zločine na Kosovu 1999., u vezi s njegovom eventualnom dobrovoljnom predajom Haaškom sudu (ICTY).

Optuženi Lazarević izjavio je u petak Radiju B92 da je "problem njegovog izručenja i predaje Haaškom sudu državni, a ne osobni problem".

Beogradski dnevnik "Blic" objavio je u petak, pozivajući se na izvor blizak premijeru, da je stav nove vlade Srbije da je "dobrovoljna predaja četvorice generala najbolje rješenje i za njih i za državu".

"Njihov dobrovoljni odlazak bio bi najbezbolniji za Koštuničinu vladu, jer u tom slučaju ona ne bi bila optužena za izručenja po zapovjednoj odgovornosti", tvrdi taj list, te dodaje da bi "srbijanski premijer bio zadovoljan ako bi bar jedan od optuženih generala dobrovoljno otišao u Den Haag".

Generali Lazarević, Nebojša Pavković, Sreten Lukić - kojega je nova vlada prije nekoliko dana smijenila s funkcije načelnika Resora javne sigurnosti MUP-a Srbije - Vladimir Đorđević - koji je napustio zemlju prije podizanja haaške optužnice i ne zna mu se boravište - optuženi su za zločine protiv čovječnosti nad kosovskim Albancima i kršenje ratnog prava i običaja za vrijeme sukoba na Kosovu i intervencije NATO-a protiv SR Jugoslavije 1999. godine.

Pročitajte više