Srbija odbacila Ahtisaarijev plan

U POSLJEDNJEM krugu pregovora o statusu Kosova u Beču srpski premijer i predsjednik odbacili su kao neprihvatljiv izmijenjeni prijedlog posebnog izaslanika UN-a za Kosovo, Marttija Ahtisaarija o statusu Kosova i Metohije, izvještava srpski internet portal Mondo.

Predsjednik Tadić izjavio je da je za Beograd neprihvatljiv Ahtisaarijev plan. Kako je rekao, Srbija se zalaže za sporazumno, obostrano prihvaćanje rješenja. Upravo iz tog razloga, Srbija će se suzdržati od bilo kakvog primjenjivanja sile, ali to očekuje i od privremenih institucija samouprave i Albanaca na Kosovu.

"Ahtisaarijev prijedlog za Srbiju je suštinski neprihvatljiv jer otvara put nezavisnom Kosovu i ne uvažava suverenitet Srbije nad Kosovom i Metohijom, te samim tim dovodi u pitanje teritorijalni integritet Srbije." - rekao je Tadić u Beču.

Srpski predsjednik je rekao i da je Srbija "spremna za povijesno pomirenje Srba i Albanaca, što je i pokazala na bečkim pregovorima, kao i tijekom posljednjih sedam godina."

Srpski premijer Vojislav Koštunica rekao je da je "suštinska autonomija" jedino realno rješenje, i pozvao Ahtisaarija da "model suštinske autonomije uvede kao fundamentalno pitanje razgovora". Objasnio je da Ahtisaarijev prijedlog "neposredno krši suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, prekraja njene međunarodne granice, dijeli njen teritorij i omogućava da se otimanjem 15 posto srpskog teritorija stvori još jedna albanska država na Balkanu", upozorivši da bi "otimanje Kosova predstavljalo najgori mogući presedan u povijesti UN-a".

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu nije se složio sa srpskim predstavnicima. On pregovore u Beču smatra povijesnim procesom koji će proglasiti nezavisnost Kosova, a srpsku vlast okupacijskom.

"Rekli smo, na samom početku procesa koji se sad završava, da je nezavisnost alfa i omega, početak i kraj našeg stava. Nikakve strukturne veze sa srpskim državnim institucijama nisu prihvatljive." - završio je Sejdiu.

Martti Ahtisaari rekao je da su ovim neslavnim završetkom pregovora iscrpljene sve mogućnosti za pronalaženje kompromisa Beograda i Prištine, te da nema potrebe za daljnjim pregovorima.

"Ovaj sastanak je okončao moje napore u rješavanju kosovskog pitanja. Dvije strane su pokazale da ne postoje mogućnosti za pronalazak zajedničkog stava o statusu Kosova. Smatram da smo iscrpili sve mogućnosti pronalaženja kompromisa, i da nema više potrebe za daljnjim pregovorima, jer ne bi donijeli ništa." - rekao je Ahtisaari nakon završetka pregovora, najavivši da će do kraja mjeseca završiti prijedlog rješenja za budući status Kosova.

V.Š.
Foto:AFP

Pročitajte više