SRBIJA: OTVORENA BIRAČKA MJESTA NA PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA

Srbijanski birači počeli su u nedjelju ujutro izlaziti na birališta u trećem pokušaju u samo 14 mjeseci da izaberu novog predsjednika, dok analitičari strahuju da bi apatija među biračima mogla dovesti do novog neusjeha izbora.

Više od 6.5 milijuna birača u nedjelju će moći izaći na biračka mjesta otvorena u 7 ujutro. U Srbiji je otvoreno 8.581 biračko mjesto, od čega 248 na Kosovu.

Izborna šutnja počela je u petak a traje do nedjelje u 20 sati, kad će biti zatvorena sva biračka mjesta.

Ovo je treći put da u nešto više od godinu dana Srbija bira predsjednika. Nakon odlaska u Den Haag bivšeg predsjednika Srbije, haškog optuženika Milana Milutinovića, predsjedničku dužnost privremeno je obavljala predsjednica Skupštine Srbije Nataša Mićić, koja je prve predsjedničke izbore raspisala za rujan 2002. godine.

U rujnu, a zatim i u prosincu 2002. godine, ti su izbori bili neuspješni jer u oba slučaja na birališta nije izašao dovoljan broj birača, s obzirom da zakon traži da u prvom krugu na izbore izađe više od 50 posto od ukupnog broja birača. Zakon je promijenjen nakon prvih neuspješnih izbora, pa je taj uvjet ukinut, ali samo za drugi krug izbora.

Za ove predsjedničke izbore kandidirali su se kandidat vladajuće koalicije DOS Dragoljub Mićunović, potpredsjednik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić, predsjednik Nove Srbije Velimir Ilić, predsjednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević, kandidat Socijalističke partije Srbije Dragan S. Tomić, te Radoslav Avlijaš iz Narodne stranke Otadžbina.

Prema svim prognozama, favorit na nedjeljnim predsjedničkim izborima je kandidat vladajućeg DOS-a Dragoljub Mićunović.

Centar za slobodne izbore i demokraciju (CESID) u petak je priopćio da će se u nedjelju u 20 sati, po zatvaranju birališta u Srbiji, znati jesu li izbori uspjeli, odnosno je li na izbore izašao dovoljan broj birača, a oko 22 sata bi se već - ako je taj uvjet ispunjen - trebalo znati tko je novi predsjednik Srbije.

(Hina) nab/ttag nab

Pročitajte više