Srbija preuzela kazneni progon pripadnika postrojbi SAO Krajine osumnjičenih za ubijanje civila

TUŽILAŠTVO za ratne zločine Republike Srbije službeno je obavijestilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske o preuzimanju kaznenog progona dvaju predmeta, kopije kojih mu je temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u svojstvu dokaza, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo 5. i 7. lipnja 2007. godine, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama DORH-a.

U prvom kaznenom predmetu osnovano se sumnja da su 57-godišnji P. B. i 60-godišnji R. V. počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Sumnjiči ih se da su u naselju Banski Kovačevac nedaleko Karlovca, kao pripadnici postrojbi tzv. SAO Krajine, tijekom noći s 22. na 23. ožujka 1992. najprije naredili da se preostali Hrvati prikupe i dovedu u dvorište kuće broj 8, a nakon toga su na tom mjestu hicima iz automatske puške i pištolja usmrtili Grgu Mihalića, Baru Mihalić, Katu Mihalić, Veroniku Krupić, Maru Lesar i Maru Đerek te potom njihova tijela bacili u bunar.

U drugom kaznenom predmetu postoji osnovana sumnja da je 44-godišnji Z. P., zajedno s još jednim pripadnikom paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine, tijekom noći s 22. na 23. prosinac 1991. iz Doma zdravlja u Slunju nasilno odveo liječnika dr. Dragutina Krušića i osobnim ga automobilom odvezao u mjesto Mali Vuković gdje ga je ubio ispalivši u njega više hitaca iz pištolja i automatske puške.

U DORH-u napominju kako, bez obzira na činjenicu što su u Srbiji pokrenuti kazneni postupci protiv trojice osumnjičenika, u Hrvatskoj i dalje ostaju aktivni i otvoreni postupci protiv tih osoba tako dugo dok se postupci protiv njih pravomoćno ne okončaju u Srbiji.

J.Da.

Pročitajte više