Srbija se oglasila o stanju na Kosovu: Priština širi dezinformacije

Foto: FaH

Ministarstvo obrane Srbije oglasilo se priopćenjem o stanju na sjevernom Kosovu. 

"Povodom velikog broja dezinformacija koje u eter namjerno plasira prištinska administracija i koje se šire putem lažnih računa na društvenim mrežama i pojedinih internet portala, a u kojima se navodi kako je tobože došlo do nekakvih sukoba Vojske Srbije i takozvane kosovske policije, Ministarstvo obrane priopćuje da Vojska Srbije za sada nije prelazila administrativnu liniju i nije ni na koji način ulazila na teritorij Kosova i Metohije", napisali su.

Podsjetimo, danas poslijepodne na sjeveru Kosova satima su odjekivale sirene za uzbunu. Nedugo nakon toga kosovska policija zatvorila je dva granična prijelaza, uoči zabrane koja će na snagu stupiti u ponoć.

Zabrana od ponoći

Kosovo od 1. kolovoza uvodi zabranu ulaska na svoj teritorij osobama s identifikacijskim iskaznicama Srbije i umjesto toga izdavat će tromjesečni "ulazno-izlazni dokument".

Zabranjuje se i korištenje registarskih oznaka KM (Kosovska Mitrovica) izdanih u Srbiji za gradove na sjeveru Kosova, bivše srpske pokrajine koja je 2008. proglasila neovisnost koju Beograd ne priznaje.

Riječ je o recipročnim mjerama jer Srbija već 11 godina ne dopušta ulazak građanima Kosova s kosovskim dokumentima, nego im izdaje posebne dozvole.

Pročitajte više