Srbija spremna za protutužbu za genocid protiv Hrvatske: "Imamo materijala za 10 tužbi!"

SRPSKA vlada i pravni tim koji predstavlja Srbiju u Haagu skupili su materijale za deset tužbi protiv Hrvatske, a za njihovo podnošenje Međunarodnim sudom pravde (ICJ) čeka se još samo da vodeći srpski povjesničari sve to obrade i stave u povijesni kontekst, piše Press. Srbi će protiv Hrvatske podnijeti protutužbu za genocid zbog zločina počinjenih nad Srbima u razdoblju od 1991. do 1995. godine. Podsjetimo, odluku o podnošenju protutužbe srpska vlada je potvrdila još sredinom studenog prošle godine, a za prikupljanje materijalnih dokaza i pripremu protutužbe je zaduženo Ministarstvo vanjskih poslova Srbije.

> Srbija namjerava podnijeti protutužbu na hrvatsku tužbu za genocid podignutu još 1999.

> Srpska vlada donijela službenu odluku o protutužbi Hrvatske

"Mogu potvrditi da imamo materijala za 10 tužbi. Ispostavilo se, nažalost, da su podaci gori nego što smo i mi očekivali. Ispostavilo se da su hrvatski građani srpske nacionalnosti i njihova imovina zaista bili žrtve teških zločina koji su provođeni sistemski. Imamo dovoljno materijala za 10 tužbi i svih 10 tužbi pojedinačno bismo mogli dobiti. Praktično je slučaj zatvoren, ostaje nam još samo pripremiti dokazni materijal za utvrđivanje geneze zločina na prostoru Hrvatske. Na tom povijesnom kontekstu zločina nad Srbima danas rade naši najpoznatiji povjesničari, ali ne želim otkrivati njihova imena, jer bi zbog toga mogli imati problema", rekao je neimenovani izvor Pressa iz srpskog Ministarstva vanjskih poslova.

"Sad ćemo vidjeti tko je pobijedio u srpsko-hrvatskom špijunskom ratu"

Potvrda da su prikupljeni svi dokazi za podnošenje protutužbe navodno je stigla i iz vrha srpskih obavještajnih službi. "Sad ćemo vidjeti tko je pobijedio u srpsko-hrvatskom špijunskom ratu", rekao je jedan srpski obavještajac.

Šimonović: Vlada još nije donijela odluku o tome kako će reagirati ukoliko dođe do podnošenje protutužbe od strane Srbije

Hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović je naveo kako hrvatska vlada još nije donijela odluku o tome kako će reagirati ukoliko dođe do podnošenje protutužbe od strane Srbije, ali nije izostavio mogućnost da Hrvatska ospori nadležnost suda za taj slučaj.

Pročitajte više